Lucian Dîrdală: Demolarea nu încetează niciodată, dar de acum înainte e nevoie și de construcție
Cap în cap 2 iunie 2014 Niciun comentariu la Lucian Dîrdală: Demolarea nu încetează niciodată, dar de acum înainte e nevoie și de construcție 30V-au surprins rezultatele alegerilor europarlamentare sau au confirmat niște așteptări?
În mare măsură prognozele ne ofereau posibilitatea de a gîndi cîte o bandă electorală pentru fiecare partid. Ordinea partidelor și scorul lor, cu variații în acea bandă, nu m-au surprins. Există, însă, excepții, cum ar fi scorul foarte bun al candidatului independent Mircea Diaconu.
Spuneați înainte de alegeri că era de așteptat ca electoratul partidelor eurosceptice, la nivelul întregii uniuni, să se mobilizeze, ceea ce s-a și întîmplat, chiar dacă respectivele formațiuni sînt încă forțe marginale în Parlament. Ce spune totuși actuala formulă a Parlamentului European despre Uniune, despre așteptările acestui electorat?
Am asistat, ca de obicei, și la un vot de blam împotriva guvernelor naționale. Nu s-a întîmplat acest lucru în România, dar a fost cazul multor țări europene. Am fost martorii unei mobilizări a electoratului eurosceptic care a adus pe primele locuri sau chiar pe primul loc aceste partide. Făcînd diferența între euroscepticii anti-democrați (neofasciști sau de altă factură) și euroscepticii care nu încalcă principiile democratice, aș spune că și unii și alții au reușit să mobilizeze o serie de cetățeni care înainte respingeau Uniunea Europeană prin absență, iar acum au ajuns să o respingă prin vot explicit.
În cazul României s-a ajuns din nou la discuția despre reunificarea dreptei ca necesitate. Ar fi totuși ea capabilă, în forma unei alianțe sau coaliții PNL-PDL, să țină piept PSD-ului?
Dreapta românească pare a fi pluralistă, în sensul imposibilității unirii sub un singur steag. Vor exista, probabil, cel puțin două. Alianța PNL-PDL va fi probabil polul principal. Rămîne de văzut dacă se va ajunge la fuziune. Cred însă că nici atunci nu se va putea îndeplini ambiția de a se crea un partid atît de integrator cum este PSD în zona de stînga. Totuși, o astfel de alianță, posibil concretizată printr-o fuziune, ar fi un exemplu și un stimulent și pentru partidele mai mici în vederea asocierii. Cel mai probabil, însă, la alegerile prezidențiale nu vom avea un candidat unic al zonei de centru-dreapta, forțele respective urmînd a se coaliza, eventual, în turul secund.
Au zdruncinat rezultatele europarlamentarelor capacitatea partidelor de-a propune cu hotărîre candidați pentru prezidențiale?
Nu cred că au schimbat capacitatea lor de a propune candidaturi. Au zdruncinat, însă, candidaturile existente. Și mă refer aici și la Crin Antonescu și la Mihai Răzvan Ungureanu, chiar și la Cătălin Predoiu. S-a transmis un semnal că e nevoie de altceva. Mai departe, cel de-al doilea pas ar trebui abordat cu calm de către partide, nu mai sînt șocuri care să le stimuleze. Căutarea candidatului sau a candidaților abia acum începe. Anticiparea mea este că Partidul Mișcarea Populară, singur sau alături de alte formațiuni, va avea un candidat, iar PNL și PDL vor propune un altul.
Este destul de tîrziu, totuși, să așteptăm acum, în luna iunie, candidaturile.
Da, dar dacă gradul de notorietate este suficient de mare, intrarea în cursă pe ultima sută de metri poate reprezenta un avantaj. A fost cazul lui Traian Băsescu în 2004, după ce avusese un parcurs similar și în 2000 cînd a cîștigat primăria capitalei. În cazul PNL-PDL, spre exemplu, Klaus Iohannis este un potențial candidat. Gradul lui de notorietate e destul de mare, astfel încît rămînerea pe tușă, cel puțin din punct de vedere formal, pînă în ultimul moment, ar putea să-l protejeze de unele atacuri – desigur, nu de toate.
Putem interpreta rezultatele de acum, din mai, ca o previziune de echilibru, de egalitate între o dreaptă unificată și PSD la alegerile prezidențiale, din toamnă?
Într-o anumită măsură, da. În turul doi, cînd cea mai mare parte, dacă nu cumva întreaga dreaptă se va reuni în jurul unui candidat, scorul va fi, foarte probabil, unul echilibrat. Nu se știe cine va cîștiga, dar va exista acest echilibru, confirmînd ideea că PSD și dreapta au bazine electorale relativ egale – o observație ce capătă sens după destrămarea USL.
Credeți că va face vreuna din părți un gest mai strident pentru a rupe acest echilibru?
Cred că acum discuția se duce spre capacitatea prezidențială a candidaților, spre capacitatea lor de a asigura o bună guvernare. Spre exemplu, alegerea unui președinte de centru-dreapta nu ar duce în mod obligatoriu la plecarea guvernului de centru-stînga a lui Victor Ponta sau la destrămarea acestei majorități. Ar fi nevoie de alte mișcări parlamentare pentru ca forțele de dreapta să preia și guvernarea. Pe de altă parte, candidatul PSD cu siguranță va căuta să meargă pe ideea continuității și să lege anumite succese ale guvernării de figura candidatului. Demolarea nu încetează niciodată, dar de acum înainte e nevoie și de construcție. Alegerile prezidențiale trebuie cîștigate, nu ajunge să aștepți să piardă celălalt.
Adaugă un comentariu