Masculii alfa ai actualității internaționale
Cap în cap 20 martie 2017 Niciun comentariu la Masculii alfa ai actualității internaționale 10În anul 2011, într-un volum care se numea Epoca de aur a incertitudinii, am încercat să(-mi) explic unele dintre tendințele în curs ‒ printre care personalizarea politicii mondiale și aplecarea sa spre spectacolul tactic în dauna unei strategii de perspectivă. Observațiile care urmează sînt cele ale unui autor și profesor de Istorie ‒ ele nu implică nici una dintre instituțiile cu care am fost sau sînt asociat.
Una dintre aceste tendințe este conturarea unui tip de lider pe care l-am putea numi masculul alfa al politicii: adică liderul forte, care-și delimitează teritoriul și îl extinde acolo unde nu întîmpină rezistență, chiar uneori intrigat că o opoziție poate exista. De exemplu, analizați stilul unor lideri nespectaculoși, gen Donald Tusk (Consiliul European), sau Jean-Claude Junker (Comisia Europeană), sau Ban Ki-Moon, ex-secretar general ONU etc. Aceștia din urmă par șterși dacă îi compari cu masculi alfa politici gen Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Xi Jinping, Viktor Orban sau, mai nou, Donald Trump. Desigur, ideea de mascul alfa e doar o metaforă ‒ în definitiv, un lider precum Marine Le Pen intră în această nișă: comparați, bunăoară, stilul exploziv marca Le Pen cu stilul aparent placid al Angelei Merkel. Cu toții știm că apele liniștite sînt deseori mai adînci, după cum Istoria a arătat că liderii aparent liniștiți sînt adesea mai eficienți. Pe termen scurt însă, cei care dau titluri primelor pagini sînt acești politicieni alfa.
O observație de bun simț privește diferențele dintre ei, desigur ‒ care țin de societățile în care activează, de cultura politică a mediului în care au apărut ș.a.m.d. Trump sau Putin sînt diferiți între ei, la fel Xi Jinping sau Erdogan. Nu-i încurajez pe cei care îi pun pe toți în aceeași oală, pentru că o simplificare de acest gen sigur falsifică realitatea. Nu cred că au dreptate cei care văd în Putin un al doilea Stalin, nici cei care-l acuză pe Donald Trump de fascism ‒ după cum, pe cealaltă parte, nu cred că e o idee benefică nici atunci cînd președintele Erdogan acuză Germania sau Olanda de fascism sau nazism. Toate aceste etichetări au efect de bumerang ‒ ele afectează deopotrivă pe cei care le lansează ca și pe destinatari, pentru că impactul, pe termen lung, va fi tocmai decredibilizarea actului politic. Într-o lume în care toată lumea acuză pe toată lumea nu există cîștigători win-win pe termen lung, ci doar învingători de etapă într-un joc cu sumă nulă.
Care pot fi consecințele acțiunii acestor masculi alfa ai politicii?
În primul rînd, i) ei par a fi animați de ideea „my country first”, ceea ce în sine nu e un lucru rău, doar că binele sau răul (și) aici depind de doza cu care acest precept e pus în practică; această primă idee conduce la ii) preferința liderilor de acest tip pentru înțelegerile bilaterale, în dauna instituțiilor multilaterale pe care s-a bazat politica internațională după 1945; ca o consecință, iii) instituții precum ONU, UNESCO etc. pot fi, printre astfel de înțelegeri bilaterale, afectate tocmai într-o vreme cu echilibre în schimbare, cînd este mai mare nevoie de ele. Apoi, o altă consecință poate fi iv) amplificarea populismului politic în dauna doctrinelor tradiționale, adică apetența pentru promisiuni care nu-s de dreapta sau de stînga, ci culeg din fiecare parte ceea ce electoratul vrea să audă. La fel, v) politicienii de tip alfa anunță apărarea tradițiilor ‒ ceea ce, iarăși, în doze rezonabile nu e rău, doar că aici cutia Pandorei e mereu la îndemînă, iar cel care o deschide poate avea surpriza să vadă că, într-o societate dinamică, tradițiile însele pot intra în conflict unele cu altele (vezi dezbaterea privind însemnele sau vestimentațiile religioase etc.). Apărarea tradițiilor cere un travaliu delicat, o finețe fără de care se creează o problemă mai mare decît cea care, aparent, e soluționată. Apoi, vi) mulți lideri alfa reactivează, deseori, adevărate teorii ale conspirației, în care presupuse „amenințări” din afară sau din interior pun în pericol țări prezentate ca niște cetăți sub asediu: NATO, güleniștii, finanțistul Söros, birocrații de la Bruxelles etc., galeria „conspiratorilor” pare a fi în creștere în zilele noastre ‒ ceea ce nu ajută corpul electoral să înțeleagă realitatea, ci doar să o schematizeze în clișee. În fine, vii) masculii alfa ai politicii pot fi niște tacticieni talentați, dar ceea ce rămîne de văzut este înzestrarea lor strategică. Or, lumea de azi, tocmai pentru că e complicată, pare să aibă mai mare nevoie de planuri strategice decît de rețete tactice.
Foarte probabil, nu o să ne plictisim în anii următori.
Text de Adrian Cioroianu, istoric
Sursă foto: Donald Trump și Angela Merkel
Adaugă un comentariu