Noua normalitate în lumea lui Donald Trump

Cap în cap Niciun comentariu la Noua normalitate în lumea lui Donald Trump 25

Venit la putere pe valul unei ne­mul­țu­miri a cetățenilor, catalizator și în același timp spe­cu­lant al furiei și neîncrederii lor în clasa po­li­tică existentă, al 45-lea președinte al SUA a re­ușit în ceva mai mult de un an de mandat me­­diocru la Casa Albă să arunce în aer toa­te re­gulile și să genereze o stare de continuă ne­liniște.

Li­niștea este de fapt ultimul lucru la ca­re se mai gîndesc cei ce ur­măresc îndeaproape fe­nomenul Donald Trump, și ca­re os­ci­lea­ză pro­babil un­de­­­va între depresi­e și o­roare. A­­vem puține mo­ti­ve de optimism.

Un bilanț obiectiv al rea­lizărilor nu a­run­că o lumină prea bună asupra unei ad­mi­nistrații ce a fost părăsită în doar 14 luni de piese importante și în care singura constantă a rămas haosul.

În domeniul economic, lucrurile sînt a­mes­tecate. Singura victorie legislativă ma­jo­ră, reformarea sistemului de taxe, este mo­des­tă și oferă avantaje în primul rînd cor­po­ra­ții­lor și americanilor foarte bogați. Economia se află într-o formă bună, la fel și bursa, în ciu­da căderilor de la începutul anului. Numărul op­timist de mare de locuri de muncă promis de Trump în campanie e însă departe de a se ma­terializa. Iar eliminarea multor obstacole le­gis­lative va mări cu siguranță profitul și li­ber­­tatea companiilor, dar cu ce costuri pentru me­diu și pentru drepturile angajaților, asta ră­mîne de văzut.

La capitolul sănătate, lucrurile stau ne­aș­teptat de rău. Problema pentru Trump și re­publicani nu mai este aceea că nu au reușit să elimine complet Obamacare, așa cum s-au lă­udat, ci că electoratul pare să se fi întors îm­po­triva dorinței lor de a reduce finanțarea pro­gramelor de asistență medicală, lucru care se va vedea la alegerile pentru Congres de a­nul acesta.

În politica externă, în afară de alienarea a­­liaților europeni și de tweet-urile jenante ale unui președinte care se laudă cu un buton nu­clear mare și dezvăluie afinități pentru „lu­mini” ale democrației mondiale precum Vla­dimir Putin și Recep Erdogan, nu mai ră­mî­ne foarte mult.

Eliminarea aproape totală a teritoriului ISIS în Siria și Irak era o misiune deja în­ce­pu­tă și cu final previzibil. Iar mutarea am­ba­sa­dei SUA în Israel la Ierusalim este o miș­ca­re care nu are cum să ajute procesul de pace și ca­re vine mai degrabă să satisfacă baza sa e­lectorală conservatoare radicală din SUA.

Aceasta e de fapt una dintre cheile ne­ce­sa­­re pentru înțelegerea primului an de mandat. Cu împingerea spre dreapta a sistemului ju­diciar prin nominalizarea de judecători con­servatori, cu retorica împotriva străinilor sau atacurile la adresa presei, Trump se a­dre­sea­ză bazei sale de alegători și încurajează un par­tizanat violent de pe urma căruia poate ca­pitaliza electoral.

Dar ce urmări poate avea, spre exemplu, susținerea fermă prezidențială pentru Roy Moore, un candidat senatorial acuzat de mo­lestarea sexuală a unor minore? Ce efect pot avea concedierea șefului FBI și atacurile re­pe­tate ale președintelui la adresa procurori­lor, în mijlocul unei anchete care amenință ad­mi­nistrația? Ce urmări poate avea reticența li­de­rului de la Casa Albă de a condamna ferm ex­tremismul și rasismul? Și la ce ne putem aș­tep­ta după efortul său constant de a goli cu­vintele de semnificație?

Președintele încearcă în fiecare zi să ne con­vingă că regulile, inclusiv cele nescrise ale democrației, nu mai există sau, în orice caz, nu mai există pentru el și aliații săi. Că ura față de stră­ini și față de ceilalți în general este per­mi­să și încurajată. Că minciuna este adevăr și a­devărul este minciună. De aceea, cel mai no­civ efect al primului său an de mandat nu ți­ne ne­­apărat de lipsa de realizări concrete, ci de fe­lul în care a înțeles să își exercite funcția.

Poate că următorul președinte al SUA nu va fi unul asemănător, ba dimpotrivă, unul ca­­re va încerca să repare lucrurile stricate. Dar Trump a deschis o ușă care nu mai poate fi u­șor închisă la loc. Președintele SUA nu este sin­gular. Trăim ani complicați, în care tre­bu­­ie să găsim rezolvări la temerile care ne bîn­tu­­ie, iar deocamdată, soluțiile găsite sînt cele gre­șite, fie că le numim Orban, Putin, Ka­czyn­ski sau Trump.

Data viitoare, cînd un tweet scandalos al președintelui SUA va ajunge să nu ne mai de­ranjeze, ar trebui să ne îngrijorăm. Cel mai rău lu­cru pe care lumea ar putea să îl facă acum es­­te să se obișnuiască cu noua „normalita­te”.

de Adrian COCHINO, jurnalist realitatea.net

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top