Poate că externalizarea parțială a colectării nu ar fi o idee proastă
Cap în cap 5 aprilie 2015 Niciun comentariu la Poate că externalizarea parțială a colectării nu ar fi o idee proastă 10Reciteam azi cîteva pagini din presa anilor 1920. Și pe atunci perceptorii erau prost văzuți și dovedeau apetit pentru șpăgi. Unii erau chiar bătuți cînd făceau controale considerate abuzive de micul industriaș român. Alți particulari îi amenințau pe perceptorii care le închideau cîrciumile că o să vadă ei că tot și le vor redeschide. Și în general, și le deschideau în mai puțin de o săptămînă. Exact ca Pub18, localul închis într-o vineri de ANAF și redeschis lunea următoare.
Ca să faci relaxare fiscală, așa cum vrea Guvernul actual, e nevoie de bani la buget. Banii se obțin în principal în patru feluri: împrumuturi, aplicarea de taxe noi, creșterea celor existente sau scăderea evaziunii fiscale. De împrumuturi nu mai poate fi vorba, România fiind la limita acceptată de investitori ca grad de îndatorare și pe urmă, doar un prost s-ar împrumuta ca să mănînce mai ieftin. De aplicarea de taxe noi, nici atît; Guvernul a promis că actualele taxe nu se vor mări și nu se cade să-ți încalci promisiunile cu un an înainte de alegeri. Amintesc în treacăt că o asemenea soluție fusese luată la un moment dat în calcul, de secretarul de stat (pe atunci) Liviu Voinea care se ambiționa să taxeze piscinele particularilor, intenție care a eșuat însă după prima discuție politică. A treia variantă, ar merge, dar nu aduce bani suficienți. Creșterea nivelului actualelor taxe ar aduce teoretic niște bănuți în plus, dar pe lîngă faptul că ar fi niște sume infime, cine garantează că ele se vor și încasa? Pe plan local se mai urcă o taxă – două, dar pentru ambiții la nivel național nu ajunge. Tot în treacăt fie spus, aud de localități din România care au impus „taxa de drum asfaltat” pentru drumuri de pămînt pentru care asfaltul rămîne un vis sau de „taxa de iluminat public” pe străzi pe care nu există nici măcar stîlpi care să aducă lumina în zonă. Închid paranteza.
Rămîne, prin urmare, combaterea evaziunii. Discuția e cum s-o faci: în forță sau încetișor, ca să nu provoci deranj politic? Banii îți trebuie cît mai repede, așa că trebuie să o faci rapid. Cei din ANAF știu în ce zonă se învîrt banii negri, așa că trimit inspectorii acolo. Dar inspectorul e și el om, sau mai exact e și el un funcționar public căruia Boc i-a tăiat salariul, deși banca nu i-a scăzut rata pentru vila pe care și-a cumpărat-o mai din șpagă, mai din salariu. Așa că se poate discuta cu el. „El” însemnînd cam 200 de oameni – inspectori ai Fiscului- cărora li s-a făcut în acest an dosar penal pentru corupție (informație în premieră). Dacă nu se poate discuta cu inspectorul și ești prins cu banul negru în casă, faci pe victima. Opinia publică te susține, înjură ANAF din rărunchi, premierul iese la TV, șeful ANAF iese în presă, amicii te întreabă de ce ești așa de dur cu un amărît care asigură și el 4-5 salarii (pardon, locuri de muncă). Doar evaziunea fiscală rămîne. De partea cealaltă, te izbești de situații hilare.
„Doi inspectori se duc în control la un magazin de haine al unei amice și găsesc 3 vînzări cu cardul (!!!) pentru care nu erau bonurile fiscale. Mă sună amica disperată că ce face, că inspectorii îi închid magazinul. La vînzări cu cardul??? Îi spun să cheme IT-stul, sigur e o eroare pe undeva… Au găsit imediat problema: vînzările erau de fapt ultimele din ziua anterioară, au găsit și bonurile, în ordinea și valoarea (total 195 lei) în care apareau încasările pe POS a doua zi. Era o întîrziere de raportare de care vinovată e banca.
Inspectorii s-au uitat, au înțeles, i-au dat dreptate proprietarei magazinului, dar înainte de orice decizie, au zis că musai e să-l sune pe șefu’… Șefu le zice „Lasă bă`, emiteți procesu’ verbal (amendă + suspendare 1 lună), să ne conteste dacă nu îi convine”. Evident, inspectorii au emis procesul verbal deși văzuseră clar situația, dar – ce puteau „săracii” oameni să facă, dacă șefu’ așa le-a zis…”, îmi spune amicul Gabriel Biriș.
Prin urmare, să nu ne facem iluzii, zic. Românii sînt alergici la evaziunea fiscală, dar cu o singură condiție: să fie a Celorlalți! Fiscul e alergic la evaziunea fiscală, dar simte nevoia să-l sune pe Șefu`.
Concluzia este că avem de făcut reparații capitale în ambele tabere. Cei care fac evaziune ar trebui să își schimbe din rădăcini mentalitatea. „Perceptorii” să renunțe să-și sune șefii de cîte ori trebuie să ia o decizie. Poate că externalizarea colectării nu ar fi o soluție atît de rea. Una peste alta, ceea ce mă bucură este că toți oamenii de afaceri corecți cu care am discutat în aceste zile sînt de partea acțiunilor ANAF din ultimele zile.
de Dan POPA, jurnalist HotNews
Adaugă un comentariu