Politică de degetar

Cap în cap Niciun comentariu la Politică de degetar 0

Deși pare foarte vioaie pe micul ecran, opoziția ratează în aceste zile cel puțin trei teme de maxim in­te­res pentru milioane de oameni: fis­calitatea, ordonanța creditelor și agri­cultura.

1. Alianța de conjunctură dintre PSD și PNL, destinată strict de­bar­că­rii guvernului și, eventual, sus­pen­­dării președintelui, silește cele două partide să împingă deliberat în fun­dal singurul element care le des­par­te: regimul fiscal. În vreme ce PNL promite menținerea cotei uni­ce, ba chiar scăderea ei la 10 procente, PSD își asumă fățiș revenirea la cota de impozitare progresivă, cu un maxim care stîrnește frisoane: 40 la sută. Singurul orizont de așteptare pe care cele două partide îl oferă este îndoielnic și dezamăgitor de scurt: menținerea cotei de 16 la sută vreme de șase luni, adică perioada din­tre eventuala debarcare a pre­mie­­rului Boc și organizarea ale­ge­ri­lor anticipate. Dar după aceea? Ce se va întâmpla daca jocul alegerilor va aduce la guvernare PSD și PNL? Tăcere…

2. Faimoasa Ordonanță de Ur­gență 50, menită să pună ordine în relațiile dintre bănci și clienți, a ajuns în dezbaterile comisiilor de specialitate din Parlament. Deși afectează milioane de oameni, parti­dele de opoziție ignoră total acest su­biect. De bine, de rău, guvernul și par­tidele care îl susțin și-au expus punc­tul de vedere prin însăși emi­te­rea Ordonanței. Însă, așa cum acuză reprezentanții sistemului bancar, aceasta este confuză și lasă loc unor interpretări pe care băncile, evi­dent, s-au grăbit să le speculeze în propriul interes. Bancherii și-au or­ganizat rapid un lobby intens prin co­tloanele Parlamentului, reușind să promoveze o serie de amendamente care lucrează în defavoarea clien­ților. În paralel, sute de mii de oameni cu credite s-au înrolat într-o fe­brilă gherilă internautică, in­va­­dînd fo­rumurile cu alerte, sfaturi și foarte multe întrebări. Singurul loc în care dezbaterea publică, serioasă și aplicată, lipsește este chiar locul în care aceasta trebuia să se desfășoare: Parlamentul. Dar e mult mai simplu să comentezi toaletele lui Udrea și toanele lui Anastase decât să înțelegi și să explici noțiuni precum marja băncii, Euribor sau Libor.

3. Ministrul Agriculturii, Va­le­riu Tabără, a scăpat nedrept de ief­tin pentru uriașa prostie pe care a fă­cut-o atunci cînd a anunțat, apa­rent neglijent, scumpirea produselor a­gri­­­cole. Producătorii au folosit acest semnal pentru a anunța scumpiri, deși fundamentele economice, și mai ales piața, nu le justifică nea­pă­­rat. De la prostia ministrului Ta­bă­ră și de la consecințele ei, dezbaterea poate urca în alt plan: ce fel de economie de piața are România dacă producătorii privați din agricultură încă așteaptă semnale de la gu­­vern pentru a-și face politica de pre­țuri?

Ratînd aceste teme, actuale și relevante pentru agenda publică, clasa politică arată, o dată în plus, că se pricepe de minune doar să poarte glorioase bătălii într-un degetar.

Liviu AVRAM

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top