Prejudiciu de cinci milioane de lei
Cap în cap 22 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Prejudiciu de cinci milioane de lei 15Medicul chirurg Mihai Lucan, care a devenit cunoscut opiniei publice în anul 2013, pentru că a condus echipa de medici care a realizat operația de transplant de rinichi a actorului Alexandru Arșinel, este cercetat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei. Potrivit procurorilor, un aparat medical performat, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal, în anul 2007, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca (ICUTR) la Lukmed – clinica privată a medicului Lucan, unde a fost utilizat timp de șase ani, conform Agerpres. Cercetările au început în urma denunțului unui deputat USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcționarilor din cele două instituții între care s-a transferat aparatul. Miercuri, 10 ianuarie, avocații medicului au formulat o plîngere penală împotriva denunțătorului, susținînd că acesta compromite interesele justiției, întrucît deputatul ar fi dezvăluit intenționat și în mod tendențios informații trunchiate pentru a pune presiune asupra instanțelor de judecată.
Arestat la domiciliu
Procurorii susțin că în perioada 2007-2013, atît aparatul utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, precum și consumabilele aferente achiziționate din bugetul ICUTR, au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private. Astfel, în perioada 2007-2009, aproximativ 160 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale care s-au realizat la clinica privată a medicului Lucan, fiind folosit aparatul ICUTR, transferat ilegal acolo. Sumele necesare kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către instituția de stat, dar pacienților le-au fost percepute taxe care au variat între 3.000 și 6.700 de euro pentru fiecare intervenție – bani reprezentînd atît procedura propriu-zisă, cît și materialele consumabile.
Conform raportului întocmit de DIICOT, Lucan și apropiații acestuia au mai folosit și alte modalități de delapidare a ICUTR. Medicul obișnuia să diminueze cuantumul cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea preoperatorie și postoperatorie a pacienților asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii medicale private. De asemenea, acesta a folosit resursele materiale și umane ale laboratorului de analize din cadrul ICUTR pentru efectuarea de analize în beneficiul clinicii.
Lukmed este construită pe un teren al primăriei, aflat în centrul Clujului, pentru care Lucan plătește anual 70.000 de euro, iar conform unei Hotărîri a Consiliul Local de pe 24 ianuarie 2006, contractul de închiriere este extins „pe toată durata existenței construcțiile”, în condițiile în care inițial se contractase pe o perioadă de 45 de ani. În prezent, și Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, este audiat ca martor în același dosar.
Începînd de vineri, 12 ianuarie, Mihai Lucan se află în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel București a admis contestația DIICOT împotriva deciziei de lăsare în libertate a medicului. Inițial, Tribunalul București a respins cererea procurorilor de arestare preventivă, acesta fiind pus sub control judiciar. Hotărîrea este un definitivă, iar conform digi24.ro, măsura este valabilă pentru următoarea lună.
Adaugă un comentariu