„Proiectul Cioloș” – o scurtătură spre Guvernare?
Cap în cap 24 octombrie 2016 Niciun comentariu la „Proiectul Cioloș” – o scurtătură spre Guvernare? 15Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, a lansat pe 17 octombrie, în mediul online, platforma „România100” în care prezintă zece principii pe care noul Guvern, format după alegerile parlamentare din decembrie, ar trebui să le ia în considerare. Cu toate că premierul propune proiecte care vizează domenii precum: educația, sănătatea, politica internă și externă și economia și prezintă, pe larg, cum ar trebui să se desfășoare primele 100 de zile ale noii echipe care va Guverna România, acesta refuză să se afilieze vreunui partid politic. „Am promis că nu voi candida în aceste alegeri și că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămîne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămîne unul independent”, a notat Dacian Cioloș pe siteul platformei.
„România100” este o Românie din 2018, atunci cînd se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire, pe care Dacian Cioloș o vede reformată și îmbunătățită din toate punctele de vedere. Pe platforma ro100.ro, prim-ministrul României face apel la eliminarea corupției, formarea unei clase politice responsabile, la o guvernare cu bun-simț, o economie competitivă în care fiecare muncitor este plătit, la eliminarea sărăciei și conturează o țară al cărei cuvînt să conteze în Uniunea Europeană și în NATO, cu o educație sănătoasă, cu cît mai puțini români plecați să muncească în alte țări, cu spitale noi și cu performanță. „În 2019, România centenară va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. Avem forța și oportunitatea să arătăm că România este un stat membru puternic și să construim Uniunea Europeană alături de nucleul dur al celor care doresc să țină împreună Europa”, scrie Dacian Cioloș la principiul cu numărul nouă.
Odată cu lansarea unui astfel de program, atît jurnaliștii, cît și oamenii politici au emis opinii pro sau contra pe baza principiilor stabilite de prim-ministru. Jurnalistul Cătălin Tolontan a făcut o comparație, pe blogul său, între decizia lui Dacian Cioloș de a nu candida și răspunsul lui Donald Trump în care zicea că nu dezvăluie poporului american dacă va recunoaște rezultatul alegerilor sau nu. „Platforma lui Dacian Cioloș nu reprezintă doar o scurtătură către guvernare. Ea semnifică mai mult de atît. Un mod de a gîndi care nu e străin societății românești. E simbolul neîncrederii în mecanismul democratic și, mai ales, în discernămîntul oamenilor care votează”, scria Cătălin Tolontan pe blogul său.
Susținut de PNL, criticat de PSD
Unii politicieni din politica românească au spus ba pe Facebook, ba în mass media că ideile lui Dacian Cioloș sînt conforme cu viziunea lor sau că documentul este plagiat. Alina Gorghiu, președintele PNL, a scris pe pagina sa de Facebook că principiile pe care le propune prim-ministrul sînt compatibile cu ceea ce își dorește PNL-ul și și-a îndemnat prietenii de pe Facebook să citească și să distribuie site-ul. La polul opus, Liviu Dragnea, președintele PSD, a descris documentul ca fiind o listă de iluzii pe care îl putea elabora orice ONG care se respectă, dar nu un Guvern și că, de fapt, el este plagiat. „L-am văzut pe Dacian Cioloș și pe președinte foarte nervoși pe legea prin care se stabilește cum se analizează acuzațiile de plagiat, dar ăsta este un document în care au plagiat. «România 100» este un concept aprobat de guvernarea noastră, în 2014, prin hotărîre de guvern. Este document oficial. Nici măcar pentru titlu nu au reușit să aibă o idee originală”, a spus Liviu Dragnea, conform AGERPRES.
Sîmbătă seara, pe Internet, a circulat o idee conform căreia site-ul ro100.ro face parte din „lista lui Soros” și că, de fapt, Dacian Cioloș ar avea legături ascunse cu miliardarul american George Soros. Știrea a apărut pe sursazilei.ro și spune că platforma lui Dacian Cioloș este găzduită de compania „GoDaddy” susținută de fondul de investiții KKR, la care cea mai mare implicare o are americanul Henry Kravis, iar acest fond de investiții și George Soros au avut, la un moment dat, cîteva planuri împreună și, astfel, la capătul firului s-a făcut legătura între Dacian Cioloș și George Soros. Vlad Andriescu a redactat un articol în care demonstrează că, de fapt, această idee este o formă de manipulare a cetățenilor care nu cunosc foarte bine cum funcționează Internetul. „Articolul e de o parșivenie uluitoare, o manipulare la care nu m-aș fi putut gîndi”, nota Vlad Andriescu pe start-up.ro, referitor la știrea de pe sursazilei.ro.
Cu toate acestea, platforma în care sînt prezentate ideile și principiile lui Dacian Cioloș are o petiție prin care cititorii își manifestă sprijinul față de propunerile premierului. Pînă la momentul redactării acestui text, s-au adunat aproximativ 50.000 de semnături, iar site-ul prezintă peste 40.000 de distribuiri pe Facebook.
Adaugă un comentariu