Războiul Schengen, războiul Nord – Sud

Cap în cap Niciun comentariu la Războiul Schengen, războiul Nord – Sud 1

Refuzul Germaniei și al par­te­ne­ri­lo­r săi de a accepta accederea Ro­mâ­niei în spațiul Schengen în actualele condiții interne trebuie citit într-o che­ie mai complexă: aceeași Ger­ma­nie, împreună cu Olanda, Danemarca și Finlanda, au trimis Comisiei Euro­pe­ne o scrisoare în care cer un mecanism de intervenție împotriva țărilor membre UE suspectate că încalcă princi­piile statului de drept și valorile fun­damentale ale Uniunii. Este o piatră de hotar pentru UE, iar România, din păcate, are toate șansele să fie văzută drept catalizatorul acestei inițiative extreme a celor patru state.

Ca să rezumăm puțin scrisoarea celor patru state (nu întîmplător toate din Nordul mai bogat și mai disciplinat al Europei), ele cer – nici mai mult, nici mai puțin – ca președintele Comisiei Europene să devină un gar­dian nu doar al tratatelor fondatoare ale UE, ci și al valorilor pe care s-a fundamentat această construcție po­li­tică fără precedent. Cele patru state, ele însele afectate de criza economică și de posibila recrudescență a națio­na­lis­mului, au detectat semnalele corecte în țări precum România sau Un­ga­ria: forțe antieuropene au ajuns la putere pe fondul crizei economice și, sfi­dînd o Europă prea greoaie în reacții, cal­că în picioare exact valorile fără de care Uniunea Europeană nu poate exis­ta. Și, înțelegînd că Bruxelles-ul s-a do­ve­dit pînă acum incapabil să pună frî­nă acestor forțe centrifuge, cele patru state au cerut, ca exemplu de „pe­deap­să”, suspendarea fondurilor eu­ro­pe­ne pentru țările care își bat joc de statul de drept.

Nimeni nu poate fi atît de naiv încît să creadă că România și Un­ga­ria nu sînt vizate de scrisoarea celor pa­tru. Ultimul raport pe Justitie al Co­mi­si­ei Europene arată negru pe alb că Ro­mâ­nia are probleme în ceea ce pri­vește respectarea statului de drept, în timp ce repetatele măsuri anti-democratice ale Guvernului de la Buda­pes­ta au provocat nenumărate reacții ale Bruxelles-ului.

Iar refuzul de a permite aderarea României în spațiul Schengen a fost un răspuns politic al UE la incapacitatea Guvernului român de a-și asu­ma aceste valori și principii eu­ro­pe­ne: asaltul permanent asupra instituțiilor statului nu au rămas neobservat. Pî­nă la urmă, intrarea într-un club presu­pu­ne încrederea vechilor membri ai ace­lui club că noul membru se va comporta exact ca ei. România a păcălit deja UE la aderare: imediat după 1 ianuarie 2007, eforturile reformiste ale Bucureștiului s-au frînat brusc, și doar presiunea constantă a Bru­xe­lles-ului a repornit reformele. Acestea s-au oprit din nou însă în vara anului 2012, iar vechii membri UE nu mai cred în promisiunile României. Pur și simplu nu mai au încredere în actuala clasă po­litică. De aceea aderarea la Schen­gen va rămîne o himeră atît timp cît ata­cu­rile la instituțiile-cheie va continua.

Dar ținerea României la ușa Schen­­gen nu e suficientă pentru țări precum Germania ori Olanda: Nor­dul (con­tributor net la bugetul UE) vrea certitudini că banii săi nu se mai scurg în găuri negre în care Justiția nu poate prinde delapidatorii de fonduri UE o­crotiți politic, Nordul vrea ca și Su­dul să-și facă temele cu seriozitate, nu ca România, Ungaria, Italia, Grecia ori Spania (ultimele trei s-au remarcat prin politici economice catastrofale în anii de creștere economică, arun­cînd banii pe fereastră). Pe scurt, vedem ger­menii unei încercări serioase a Nor­dului de a-și impune standardele, va­lorile și, în cele din urmă, puterea, în­tr-o Europă aflată într-o criză fără precedent.

Cristian Pantazi este redactor șef al agenției de presă HotNews.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top