Șenghenu’
Cap în cap 12 martie 2013 Niciun comentariu la Șenghenu’ 1„Șenghenu ne-aduce nouă, lapte, brînză, carne, ouă”. Așa zici că e, după toate dezbaterile, polemicile, schimburile de replici dintre varii lideri de opinie. În opinia mea, cîștigurile aderării la spațiul de liberă circulație sînt exact două: unul simbolic, altul practic. Condiția de „cetățean european cu drepturi depline” ține de partea cu simbolistica. Partea practică s-ar vedea la Curtici, la intrarea în Ungaria. Ar dispărea cozile de camioane. Cam atît.
Le luăm pe rînd, de dragul tăiatului firului în patru. Povestea cetățeanului european este cea care mă amuză, într-un fel. În primul rînd, deoarece specia cetățenească europeană nu există de jure decît prin patru drepturi: acela de a alege și a fi ales în Parlamentul European, acela de a depune petiții la aceeași instituție, de a căpăta asistență consulară de la oricare reprezentanță diplomatică a unui stat comunitar în afara Uniunii (dacă statul de origine nu are reprezentanță diplomatică în acea țară) și dreptul de rezidență și (sau) muncă în oricare stat membru. Fie vorba între noi, destul de puțin pentru o cetățenie sadea. De aceea, în loc de „cetățean european”, întotdeauna prefer să utilizez expresia „cetățean al unui stat membru al Uniunii europene”. Știu, e mai lung, mai complicat de utilizat, dar credeți-mă, e mult mai riguros.
În plus, nu toate statele din celebra zonă Schengen la care tînjim sînt și state membre ale Uniunii Europene. Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția sînt în Schengen dar nu în UE. Marea Britanie și Irlanda sînt state membre dar nu au de gînd să intre în spațiul de liberă circulație. Țările membre care trebuie să intre (conform tratatelor), mai devreme sau mai tîrziu, sînt Bulgaria, România dar și … Cipru. Această țară nu are un calendar stabilit, din pricina problemelor legate de diviziunea insulei între etnicii greci și turci. De fapt, marea emoție a Germaniei, Franței, Olandei și altora nu este neapărat legată de celebrul, faimosul și unicul Mecanism de Cooperare și Verificare. Problema numărul unu este teama de emigrație masivă dinspre Turcia, via Bulgaria și dinspre Ucraina și Moldova, via România.
În condiții economice normale, poate nu am fi avut parte de atîtea griji legate de lupta anti-corupție din Bulgaria și România. Trăim însă în plină criză financiară. Orice gest care să sugereze electoratelor naționale că guvernele le feresc de venetici este binevenit.
Cred că avem, de fapt, de-a face cu „Șenghenu le-aduce lor protecție pentru popor”.
Gabriel Giurgiu este jurnalist la Televiziunea Română
Adaugă un comentariu