Separarea siamezelor româno-maghiare
Cap în cap 21 martie 2012 Niciun comentariu la Separarea siamezelor româno-maghiare 0Înființarea unei linii de limbă maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș seamănă cu o operație controversată de separare a două surori siameze. În cazul de față, siamezele sînt studenții români și maghiari. Spitalul invocă interesul pacientelor și, la gîndul faimei, îi presează pe părinți să ia o decizie, mama și tata au opinii separate, presa e călare pe ușa de la intrare, iar pe cele două surori nu le întreabă nimeni ce vor.
Interesul studenților. Aceasta a fost și justificarea principală a premierului Mihai Răzvan Ungureanu cînd a anunțat ce intenții are Guvernul la UMF Târgu Mureș. Premierul nu a spus, însă, și la care studenți se referă. La cei români, care protestau de teama nesiguranței privind viitoarele lor diplome? La cei maghiari, care nu prea s-au văzut în acele zile? Sau la toți?
Calculele arată că, în toamnă, după separare, pierd și studenții români, și cei maghiari, cîte puțin. Și cîștigă alții decît tinerii. Să vedem cum.
Propunerea Guvernului nu modifică nici numărul de locuri de la UMF Târgu Mureș, nici raportul între tinerii români și cei maghiari. Ci adună locurile cu predare în limbile maghiară și engleză risipite pe la cele trei facultăți, într-o altă instituție, a patra.
Extragerea locurilor „de maghiară” amenință, însă, să destabilizeze două specializări. Astfel, cea de „asistență medicală generală”, care avea 100 de locuri și era acreditată, se împarte jumi-juma cu maghiarii. Însă nici una dintre entitățile obținute prin diviziune nu va putea respira singură, pentru că nu mai e acreditată. Iar în toamnă, amîndouă își vor întîmpina studenții doar cu cîte o autorizație de funcționare provizorie.
Aproape la fel pățește și specializarea de farmacie, care, după operația de separare a surorilor siameze, pierde acreditarea, dar tura asta numai pentru partea maghiară. Cea română nu va avea de suferit. Din proiectul hotărîrii de guvern nu reiese de ce, după divizare, doar cei 75 de studenți români care vor da la farmacie vor intra direct într-o facultate acreditată, în timp ce ceilalți 75 de maghiari vor învăța cu o autorizație provizorie.
În plus, atît românii cît și maghiarii au probleme în a se încadra în norma de cinci studenți care revine unui profesor. Astfel că maghiarii, în toamnă, vor avea un deficit de profesori de 70%. La care se va adăuga lipsa de laboratoare și toată logistica pentru încă o facultate.
În schimb, deasupra studenților încep avantajele. Profesorii maghiari vor putea numi un prorector și un prodecan de-al lor. Vor avea un regulament propriu de funcționare, vor organiza departamentele, își vor împărți funcțiile de șefi și vor decide cum se fac angajările. Bani vor veni un pic mai mulți, pentru că legea prevede coeficienți măriți pentru universitățile multiculturale.
Prin urmare, dacă se face operația, consiliul de administrație al spitalului își reface cvorumul, niște doctori mai cîștigă niște funcții, iar părinții rămân neîmpăcați, dar cu niște bănuți.
Intervenția a fost deja afișată la avizier, pregătiți sala de operație.
Simona POPA
Adaugă un comentariu