Separarea siamezelor româno-maghiare

Cap în cap Niciun comentariu la Separarea siamezelor româno-maghiare 0

Înființarea unei linii de limbă ma­ghiară la Universitatea de Me­di­cină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș sea­mănă cu o operație controversată de separare a două surori siameze. În ca­zul de față, siamezele sînt studenții români și maghiari. Spi­­talul invocă interesul paciente­lor și, la gîndul fai­mei, îi presează pe părinți să ia o de­ci­zi­e, mama și tata au opinii separate, presa e că­la­re pe ușa de la intrare, iar pe cele două su­rori nu le întreabă ni­meni ce vor.

Interesul studenților. Aceasta a fost și justificarea principală a premierului Mihai Răzvan Ungureanu cînd a anunțat ce intenții are Gu­ver­nul la UMF Târgu Mureș. Pre­mierul nu a spus, însă, și la care studenți se referă. La cei români, care protestau de teama nesiguranței pri­vind vii­toa­re­le lor diplome? La cei maghiari, ca­re nu prea s-au vă­zut în acele zile? Sau la toți?

Calculele arată că, în toamnă, du­­pă separare, pierd și studenții ro­mâni, și cei maghiari, cîte puțin. Și cîștigă alții decît tinerii. Să vedem cum.

Propunerea Guvernului nu mo­difică nici numărul de locuri de la UMF Târgu Mureș, nici raportul în­­tre tinerii români și cei maghiari. Ci adu­nă locurile cu predare în limbile maghiară și engleză risipite pe la cele trei facultăți, într-o altă instituție, a pa­tra.

Extragerea locurilor „de ma­ghia­ră” amenință, însă, să destabilizeze do­uă specializări. Astfel, cea de „asis­tență medicală generală”, care avea 100 de locuri și era acreditată, se îm­parte jumi-juma cu maghiarii. În­­­să nici una dintre entitățile ob­ți­nu­te prin diviziune nu va putea respira singură, pentru că nu mai e acredita­tă. Iar în toam­nă, amîndouă își vor în­tîmpina studen­ții doar cu cîte o au­to­rizație de func­țio­nare provizorie.

Aproape la fel pățește și specia­li­zarea de farmacie, care, după ope­ra­ția de separare a surorilor sia­me­ze, pier­de acreditarea, dar tura asta numai pen­tru partea maghiară. Cea română nu va avea de suferit. Din proiectul ho­tărîrii de guvern nu re­ie­se de ce, după divizare, doar cei 75 de studenți români care vor da la farmacie vor intra direct într-o facul­tate acreditată, în timp ce ceilalți 75 de maghiari vor învăța cu o autori­za­ție provizorie.

În plus, atît românii cît și ma­ghia­rii au probleme în a se încadra în nor­ma de cinci studenți care re­vi­­ne unui profesor. Astfel că ma­ghia­rii, în toamnă, vor avea un de­fi­cit de profesori de 70%. La care se va adăuga lipsa de laboratoare și toată logistica pentru încă o faculta­te.

În schimb, deasupra studenților încep avantajele. Profesorii ma­ghiari vor putea numi un prorector și un prodecan de-al lor. Vor avea un regulament propriu de func­țio­na­re, vor or­ganiza departamentele, își vor îm­părți funcțiile de șefi și vor de­ci­de cum se fac angajările. Bani vor veni un pic mai mulți, pen­tru că legea pre­vede co­e­ficienți mă­riți pentru uni­versitățile multiculturale.

Prin urmare, dacă se face ope­ra­ția, consiliul de administrație al spita­lului își reface cvorumul, niște doc­tori mai cîștigă niște funcții, iar părinții rămân neîmpăcați, dar cu niște bănuți.

Intervenția a fost deja afișată la avizier, pregătiți sala de operație.

Simona POPA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top