Sexul și lexul

Cap în cap Niciun comentariu la Sexul și lexul 0

Dacă ar fi bărbat, țara România și-ar dori să se facă femeie. Dacă ar fi femeie, țara noastră ar completa, în­­că din prima zi a existenței sale ca homo erectus, un formular-tip pe care l-ar adresa unei clinici de trans­­for­­mare fiziologică a Evelor în Evi.

Pe scala tăriilor, ale cărei ex­treme sînt, se-nțelege!, sexul slab și sexul tare, România seamănă cu un perpe­tuum-mobile: este condusă de băr­ba­ți perfect congruenți, în com­por­ta­men­­tul guvernamental, cu un de­ta­șa­ment de domnișoare bă­trî­ne care dau legi idioate odată la 28 de zile; este se­dusă de femei care aduc, măcar în per­cepția pe care ne-o oferă media, cu „sula-n coaste”, ins­trument bre­ve­tat de domnul Ilies­cu, în zorii „kakistocrației” ro­mâ­nești.

Poți înțelege, ca bărbat, fascina­ția pe care o trezește femeia Udrea. Femeia Udrea este frumoasă-foc: cred că pînă și celelalte femei re­cu­nosc lucrul ăsta. Problema apare atun­ci cînd femeia Udrea este con­fun­­dată cu politicianul Udrea: cum s-ar zice, atunci cînd se amestecă sex-ul cu lex-ul. Căci politicianul Udrea nu este apreciat pentru abili­ta­tea sa politică sau pentru legile con­ce­pute sau pentru măiestria sa ora­torică. Politicianul Udrea este a­­pre­­ciat pentru calități care vin din ma­­rile mistere ale naturii și, drept ur­mare, are un mare defect: este o „bunăciune”. Iar unei „bunăciuni” i se alipesc imagini false: Elena Udrea este văzută ca o Mata Hari a po­liticii românești, una care știe să-i jong­leze pe degete pe toți bărbații din perimetrul său de interese. Ni­me­ni nu poate contesta in­teligența unui asemenea om: este cît se poate de clar că nu asta e calitatea care-i lip­sește. În schimb, îi lipsesc cam toate valențele pozitive ale unui element din tabelul „metalelor grele” ale politicii. Sîntem, din punctul ăsta de vedere, printre pu­ținele țări din lume unde carisma se confundă cu sex-appeal-ul, iar fo­­tomodelul, cu modelul politic.

Cel mai bun exercițiu de de­vi­ru­sare este închiderea ochilor: as­cul­tați-i discursul pe „orbește” și cons­tatați singuri ce rămîne din pres­tația sa publică. Și atunci, s-ar pu­tea să observați că, din punct de ve­dere politic, Elena Udrea este ceea ce numea C.T. Popescu „o me­diocritate isteață”.

Alex SAVITESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top