Spania, în pragul unui război civil
Atitudine, Cap în cap 9 octombrie 2017 , de Ionuț Teoderașcu Niciun comentariu la Spania, în pragul unui război civil 12
Deși a fost declarat ilegal de către Curtea Constituțională a Spaniei, pe data de 6 septembrie 2017, referendumul din Catalonia a avut totuși loc duminică, 1 octombrie. Înainte de votare, poliția din Spania a sigilat peste 1.300 de școli din cele 2.315 în care urmau să voteze cetățenii. „Nu există secţii de vot, nu există buletine de vot, nu există autorităţile care să verifice autenticitatea rezultatelor”, a declarat Alfonso Dastis, ministrul de externe al Spaniei, conform Digi24. Cu o zi înainte, oamenii au ieșit în piaţa din faţa guvernului regional catalan din Barcelona și au cerut arestarea premierului catalan, Carles Puigdemont. Cu toate acestea, secțiile de votare s-au deschis la ora 09.00 și în scurt timp au apărut și primele incidente. Poliția a spart geamurile unei secții de votare din nordul regiunii, acolo unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan și a confiscat buletinele de vot și urnele. Actele de violență s-au intensificat pe perioada zilei și, astfel, aproximativ 900 de oameni au fost răniți, după cum relatează și BBC. Polițiștii au tras cu gloanțe de cauciuc, cetățenii au format lanțuri umane în jurul secțiilor de votare și pompierii catalani au intervenit între cele două tabere. Pe internet au apărut mai multe filmulețe în care cetățenii erau mutați cu forța de lîngă secțiile de votare, bătuți, trași de păr și tîrîți pe jos. Primarul Barcelonei i-a cerut demisia premierului spaniol, Mariano Rajoy, pentru că a trimis forțele de ordine să intervină. „Violenţa nejustificată, disproporţionată şi iresponsabilă a statului spaniol, nu doar că a eşuat în a-i opri pe catalani să voteze, dar i-a ajutat să-şi lămurească toate dubiile pe care le aveau”, a declarat Carles Puigdemont.
În urma referendumului, peste 90% dintre alegători au ales ca regiunea Catalonia să devină un stat independent. Prezența la urne a fost sub 50%, ceea ce înseamnă că au votat peste două milioane de cetățeni cu drept de vot din cei cinci milioane, conform BBC. Premierul Spaniei le-a mulțumit polițiștilor pentru modalitatea în care au gestionat problemele din regiune. În timpul violenței, 33 de polițiști au fost răniți. Marți, 3 octombrie, în Barcelona a avut loc o grevă generală sub sloganul „Paralizați țara!”, moment în care 47 de autostrăzi și drumuri au fost blocate și rata de funcționare a transportului public a scăzut la 40%, conform Reuters. De asemenea, în aceeași zi au fost închise universitățile publice, portul și biserica Sagrada Familia.
Alegerea catalanilor, o criză pentru UE
Guvernul Spaniol le-a cerut liderilor separatiști din Catalonia să dizolve parlamentul local și să înceapă demersurile pentru alegeri anticipate. Conform cotidianului El Mundo, oficialii din Catalonia au menționat că lucrează la elaborarea Declaraţiei de Independenţă, care ar urma să fie citită marți, 10 octombrie, în parlamentul regional, de către Carles Puigdemont. Enric Millo, reprezentantul Guvernului spaniol în Catalonia, și-a cerut scuze în numele guvernului pentru incidentele din ziua de 1 octombrie și a dat vina pe Guvernul Cataloniei pentru că nu le-a explicat cetățenilor că participă la un referendum ilegal, după cum subliniază Bloomberg.
Multe dintre marile bănci din Spania și-au mutat sediile din Barcelona sau au început demersurile în acest sens, temîndu-se de consecințele economice care ar putea să apară dacă Catalonia și-ar declara independența. „Planeta”, unul dintre cele mai importante grupuri editoriale din Spania, ia în calcul mutarea sediului din Barcelona în Sevilla sau în Madrid, din cauza acestui context socio-politic.
Nici relația cu Uniunea Europeană, după independență, nu este foarte clar conturată, mai ales că UE nu a intervenit în situația din Spania. Dacă Catalonia ar deveni un nou stat pe harta Europei, aceasta ar putea să fie nevoită să renunțe la moneda euro, iar cetățenii din alte state ar putea fi nevoiți să-și obțină vize pentru a vizita noul stat. Philippe Lamberts, membru în Parlamentul European, a menționat că referendumul din Catalonia poate deveni o criză mult mai mare decît brexitul pentru Uniuniea Europeană, după cum notează The Telegraph.
„Au încălcat sistematic normele aprobate legal şi legitim, dînd dovadă de o lipsă de loialitate inadmisibilă faţă de instituţiile statului. Acelaşi stat pe care aceste autorităţi îl reprezintă în Catalonia”, a declarat Felipe al VI-lea al Spaniei, conform The Guardian. Această declarație l-a nemulțumit pe Carles Puigdemont care l-a acuzat pe regele Spaniei că ignoră milioane de catalani. Într-un interviu acordat cotidianului El Pais, premierul Spaniei a fost întrebat dacă este pregătit să invoce articolul 155 din Constituția Spaniei, care îi permite să dizolve guvernul regional și să organizeze alegeri anticipate în Catalonia, iar acesta a spus că nu exclude această variantă.
Reacția României
Ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, a declarat, în timpul celei de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, că este ilegal să se decidă fragmentarea unei țări fără negocieri cu guvernul țării. „Prin urmare, noi rămînem fideli acestei poziţii indiferent de ce se întîmplă în alte părţi ale Europei sau ale lumii şi sperăm foarte mult că ceilalţi parteneri UE şi din alte organizaţii vor înţelege că este o poziţie de principiu pe care o respectăm dacă vrem să respectăm integral prevederile Dreptului Internaţional”, a declarat Teodor Meleşcanu, conform adevarul.ro.
Sursă foto: www.thenation.com
Autor:
Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.
Adaugă un comentariu