Trump-Clinton 2016: o coborîre în abis
Cap în cap 7 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Trump-Clinton 2016: o coborîre în abis 23A trecut un an și jumătate de cînd mogulul Donald Trump și-a anunțat intenția de a candida la președinția SUA și posibilitatea ca el să devină după scrutinul de marți „cel mai puternic om al planetei” e la fel de halucinantă ca în prima zi.
Avem de-a face pînă la urmă cu un candidat ignorant, fără experiență, lipsit de dorința de a învăța, impulsiv, agresiv, rasist, xenofob, misogin, mincinos în serie, care are drept modele lideri autoritari nocivi precum Vladimir Putin. Un om de afaceri cu un portofoliu plin de practici dubioase, un bărbat cu un trecut pigmentat de agresiuni sexuale asupra femeilor.
Avem motive să ne temem că arsenalul nuclear nu s-ar afla pe mîini bune într-o administrație Trump. Avem motive să ne temem că izolaționismul american propus de mogul ar face numai rău, într-un moment în care avem nevoie de consens transatlantic în multiplele crize globale cu care ne confruntăm: războaie, migrație, resurgența Rusiei agresive.
Cum a ajuns totuși America să fie atît de aproape să îl voteze pe Trump? S-au săturat alegătorii de un establishment politic fără răspunsuri la problemele lor? S-au săturat să fie ignorați? Au ajuns să creadă în soluții absurde sau extreme, după ani buni în care politicienii republicani au dat apă la moară discursului populist? Probabil din toate cîte puțin.
Nimeni nu poate ignora nemulțumirea alegătorilor deseori neauziți, care simt acum că Trump este vocea lor. Sînt oameni reali cu probleme și temeri reale. Drama este că, evident, Trump nu îi reprezintă în vreun fel.
Donald Trump deturnează nemulțumirea oamenilor fără să ofere nimic în schimb. Am spus nimic? Am mințit, Trump oferă: ziduri, expulzări în masă, uciderea familiilor teroriștilor, aruncarea lui Clinton în închisoare, retragerea din tratatele comerciale.
Trump oferă imposibilul, promisiunile sale frizează absurdul, iar argumentele raționale nu mai au o relevanță în acest context. Poate nu întîmplător sîntem în ultimele săptămîni martorii unui fenomen bizar, în care oameni îmbrăcați în clovni terorizează orășele fără vreun motiv clar. E vremea absurdului. Nu e nevoie de vreo logică, clovnii, asemenea lui Trump, nu sînt nevoiți să ofere explicații.
Din păcate, candidatul care ar fi trebuit să i se opună lui Trump lipsește. Da, Hillary Clinton reprezintă alternativa corectă în acest scrutin, atît din punctul de vedere al americanilor, cît și al partenerilor europeni și al României.
Da, Clinton este incomparabil mai bună decît Trump, ca om și politician. Dar este prea încremenită în establishmentul politic, cînd oamenii vor schimbare, prea apropiată de Wall-Street, cînd oamenii vor mai puțină inegalitate economică, prea dornică să meargă la război, cînd oamenii vor mai multă pace. Clinton este parte a vechiului regim, iar oamenii sînt gata de o revoluție – Bernie Sanders este martor.
Rămîne speranța că Donald Trump nu va ajunge președinte, dar indiferent de scrutinul din 8 noiembrie, răul a fost făcut. Discursul său a scos violența din extremă și a adus-o în mainstream, a polarizat societatea, atacurile sale au slăbit încrederea în instituțiile americane.
În eventualitatea victoriei, Clinton se va vedea contestată vehement de o parte importantă a electoratului. Spre ce va fi canalizată nemulțumirea alegătorilor lui Trump?
Următorii ani vor fi foarte dificili și mă tem că niciun scenarist de seriale politice nu a imaginat încă povestea distopică de care am putea avea parte.
Nu este posibilă o comparație între Hillary Clinton și Donald Trump din care acesta din urmă să iasă favorabil. Dar adevărul este că lipsa de credibilitate a ambilor candidați și lipsa unui entuziasm în această campanie electorală amară oferă perspective sumbre americanilor și nouă, cetățenilor planetei, într-un moment în care am fi avut mai multă nevoie decît oricînd de încredere.
Text de Adrian COCHINO, jurnalist
Adaugă un comentariu