Un partaj de doi ani între Marea Britanie și Uniunea Europeană
Cap în cap 20 martie 2017 Niciun comentariu la Un partaj de doi ani între Marea Britanie și Uniunea Europeană 22În urma referendumului organizat în Marea Britanie, pe 23 iunie 2016, în care cetățenii statului au votat într-un procent de 51,9% pentru ieșirea din Uniunea Europeană, acum Regatul Unit trebuie să invoce Articolul 50 care dă start procedurilor de negociere. Acest pas a fost denumit, încă de atunci, „Brexit”, o sintagmă care aduce laolaltă două cuvinte: „Britain” și „exit”. De curînd, pe 13 martie 2017, parlamentul britanic a aprobat legea care autorizează guvernul să declanșeze procedura „Brexit”. Legea a fost promulgată, cîteva zile mai tîrziu, de Regina Elisabeta a II-a și, astfel, premierul britanic Theresa May are posibilitatea de a activa oricînd Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. De altfel, premierul este și singurul politician care, conform acestei legi, poate susține această negociere cu UE și care, de asemenea, are și ultimul cuvînt de spus. Deși Theresa May, la început, nu era de acord cu acest pas pe care l-au făcut britanicii, ea a declarat ulterior că „Brexit înseamnă brexit” și că va activa, cel mai probabil, articolul 50 la sfîrșitul acestei luni.
Conform acestui articol din Tratatul de la Lisabona, semnat în 2007 de toate țările membre UE, negocierile dintre Marea Britanie și UE vor dura doi ani, timp în care se va stabili exact ce sumă este nevoită Marea Britanie să ofere fondului comunitar european. Se va întocmi un plan care va trebui să fie aprobat de cel puțin 20 de state membre ale UE cu un procent de 65% din totalul populației. Odată ajuns la varianta finală, planul va fi ratificat de Parlamentul European. Negocierile pot depăși doi ani, însă doar dacă toate cele 27 de țări sînt de acord, altfel, Marea Britanie va fi nevoită să accepte, la final, termenii chiar dacă aceștia sînt în favoarea sau în defavoarea ei. Dacă Theresa May va invoca Articolul 50 în această lună, negocierile se vor încheia pînă în vara anului 2019. După acest timp, dacă populația țării insulare din Europa de Vest decide să intre din nou în UE, ea o poate face, respectînd criteriile de care ține cont orice țară care dorește să adere la blocul comunitar european.
Scoția vs. Londra
Rezultatele referendumului de pe 23 iunie 2016 au arătat dorința Scoției și a Irlandei de a rămîne în UE, fiindcă peste 60% din oamenii din Scoția care au ieșit la vot au spus nu Brexitului. În acest sens, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a cerut legislativului scoțian să autorizeze organizarea unui nou referendum pe tema independenței Scoției față de Marea Britanie. Acesta ar urma să aibă loc, potrivit BBC, între toamna anului 2018 și primăvara anului 2019. „De la votul pentru Brexit, am primit o mulțime de mesaje de la oameni din alte părți ale Regatului Unit, care mă întreabă dacă pot să se mute în Scoția. Dați-mi voie să fac azi o invitaţie deschisă. Avem loc destul în Scoţia. Dacă sînteţi la fel de îngroziţi ca noi de calea pe care se îndreaptă Guvernul de la Westminster, veniți la noi!”, a declarat Nicola Sturgeon, pe 19 martie, conform Digi24. 55,3% dintre alegătorii scoțieni care au avut reședința în Scoția și care aveau 16 ani împliniți au decis, în urmă cu trei ani, atunci cînd s-a organizat primul referendum pe tema independenței, că nu vor să iasă din componența Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, însă acum, conform declarațiilor făcute de Nicola Sturgeon termenii s-au schimbat, fiindcă, între timp, Marea Britanie a decis să plece din UE. „Nu este un moment bun. Toată energia noastră trebuie să se concentreze asupra negocierilor cu Uniunea Europeană pentru a garanta că obținem cel mai bun acord posibil pentru întregul Regat Unit”, a spus Theresa May, referitor la decizia pe care a luat-o premierul scoțian.
Doi funcționari europeni au declarat pentru agenția Bloomberg că abia în anul 2018 se va ajunge la un consens în ceea ce privește datoriile pe care trebuie să le plătească Marea Britanie. Potrivit aceleiași agenții de presă, datoriile Regatului Unit ating, în prezent, suma de 60 de miliarde de euro, fiindcă țara insulară se angajaze deja să ajute proiectele Uniunii Europene. „Pînă acum, Theresa May stabilea agenda, dar imediat ce va declanșa procedura Brexit, balanța puterii se înclină spre UE, iar ea va trebui să aibă răbdare”, notează Bloomberg. Cu exactitate nu se va ști cît vor dura procedurile de negociere sau cum se vor desfășura acestea, fiindcă pînă acum niciun alt stat membru nu a mai decis să părăsească UE.
Sursă foto: historia.ro
Adaugă un comentariu