Un peisaj dezolant
Cap în cap 27 februarie 2019 Niciun comentariu la Un peisaj dezolant 74Pe 24 februarie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Peisajul de după alegeri e familiar: a învins, ca de obicei, geopolitica stridentă. Au învins şi concertele cu vedete recente, „magazinele sociale” şi banii oferiţi pensionarilor cu o situaţie materială proastă.
În pofida vizitelor frecvente ale preşedintelui Dodon la Moscova, Partidul Socialiştilor a obţinut doar 35 de mandate. Fireşte, aşteptările PSRM-ului sprijinit de Vladimir Putin erau mult mai mari. Nu mai cred deci că Dodon şi Putin vor avea întrevederi pe mică de ceas. Kremlinul e decepţionat pesemne de rezultatul socialiştilor. E de domeniul evidenţei că anume Partidul Şor al controversatului om de afaceri Ilan Şor le-a suflat socialiştilor de sub nas cîteva mandate. Cu magazinele sale „sociale” şi cu promisiunea de a reînvia colhozurile, Partidul Şor s-a înfipt şi el în parcela eşichierului politic ce părea un fief al socialiştilor. E simptomatic că în autonomia găgăuză, care e mereu la cheremul PSRM, numai Partidul Şor a mai reuşit să culeagă un număr notabil de voturi. E limpede că rivalitatea dintre Şor şi PSRM a fost profitabilă pentru Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc. În absenţa lui Şor, PSRM ar fi avut, probabil, vreo 40 de mandate.
Cum PD-ul are 30 de mandate, iar ACUM-ul condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase are 26 de mandate, situaţia e destul de confuză şi sînt posibile mai multe scenarii. Unul, considerat foarte probabil, e acela că PD-ul lui Plahotniuc îi va seduce uşor pe cei şapte deputaţi ai lui Şor, pe cei trei deputaţi independenţi şi chiar pe unii reprezentanţi ai blocului ACUM şi ai PSRM-ului. Astfel PD-ul va recăpăta influenţa pe care a avut-o în precedentul parlament. Cel mai bizar şi totodată cel mai curios scenariu ar fi acela în care PSRM şi ACUM vor încerca împreună să-i bage beţe-n roate lui Plahotniuc.
De remarcat că Partidul Comuniştilor, condus de neobositul Vladimir Voronin, n-a reuşit să se strecoare în Parlament. Altădată puternică, impresionantă, formaţiunea lui Vladimir Voronin n-a putut aduna 4%. Nici candidaţii comunişti din circumscripţiile uninominale n-au sedus electoratul. Rezultatul e lamentabil pentru PCRM. În Parlament nu mai există comunişti. Probabil, PCRM ar fi reuşit să intre în legislativ dacă crea un bloc electoral cu alte formaţiuni, dar asta e doar o supoziţie. Nu e prima prăbuşire a unui gigant politic moldovenesc. S-au prăbuşit anterior PPCD, ADR, PLDM. Acum, iată, i-a venit rîndul PCRM-ului. În ţarcul politic de pe malurile Bîcului nu există partide serioase, cu valori clar definite şi simpatizanţi fideli. Totul e conjunctură şi fanii te pot părăsi oricînd, dacă văd o formaţiune asemănătoare cu glas chipurile mai duios.
Altminteri iată ce mi se pare foarte bizar: republica e murdară, e cu rîuri poluate, cu sol îmbibat de deşeuri, de materiale plastice, de substanţe toxice, e o ţară în care pădurile dispar rapid şi cu toate acestea cetăţenii nu votează niciodată politicienii care spun că se gîndesc numai la ecologie. În Occident, partidele ecologiste sînt destul de influente, sunt deseori prezente în parlamente, creează coaliţii guvernamentale, sînt respectate şi ascultate. Aici, în spaţiul în care toate deşeurile sunt aruncate în acelaşi tomberon, oamenii nici măcar nu se interesează de propunerile ecologiştilor, iar Partidul Ecologist ia la alegeri 0,23%.
Text de Iulian CIOCAN, jurnalist la Radio Europa Liberă Moldova.
sursă foto: Radio Europa Liberă Moldova
Adaugă un comentariu