Ungureanu a fost un semnal de altceva
Cap în cap 28 februarie 2012 Niciun comentariu la Ungureanu a fost un semnal de altceva 1OPINIA VECHE: Cum a fost primită în presă, în seara cu pricina, vestea numirii lui Ungureanu ca noul prim-ministru?
IULIAN COMĂNESCU: Dincolo de o analiză riguroasă, percepția mea personală e că a fost un soi de oftat de ușurare. Piața Universității a arătat că există o specie de aversiune față de guvernare, ce caracteriza și caracterizează încă un segment mare, centrist, al electoratului, care pînă acum nu a fost activ mai deloc. Pe acest fond, începuseră să se vehiculeze nume de „cadre de nădejde” ale PDL, gen Anca Boagiu. Ungureanu a fost un semnal de altceva.
O.V.: Ce efect „de marketing” ar avea pentru PDL numirea lui MRU ca prim ministru?
I.C.: În primul rînd descarcă o parte din nota de plată a guvernării în ultimele luni ale ciclului electoral. PDL-ul ar putea să-și vadă de reorganizarea politică și pregătiri de alegeri.
O.V.: Va reuși acesta să „spele păcatele” PDL-ului înainte de alegeri, să mai curețe din imaginea partidului?
I.C.: Nu neapărat să o curețe, cît să împiedice alterarea care ar fi continuat să aibă loc. Și, desigur, e vorba mai mult de imagine, decît de acțiune politică propriu-zisă, fiindcă un guvern de tranziție, cu un mandat atît de limitat în timp, nu poate rezolva toate carențele îndelungatei și lipsitei de fantezie guvernări Boc.
Pe de altă parte, din punctul de vedere al președintelui Băsescu, a vîrî cărbuni în PDL nu e neapărat strategia politică numărul unu. Lucrurile nu sînt limpezi acolo, Elena Udrea și toți ceilalți au plecat de la Palatul Victoria, dar în structurile de partid sînt bine, mersi. Deci cred că în alegeri se va defila cu una din fantasmele gen Mișcarea Populară, care între timp va prinde contur, cu sau fără un PDL întreg și influent în nucleu. Depinde cum își vor juca și această carte. Cînd aud aiureli gen „Electoratul are nevoie de o construcție amplă de dreapta”, îmi vine să mă duc în Piața Universității. Dreapta pe care o fîlfîie politrucii PDL pe televiziunile și site-urile prietene e infestată de birocrați și letală pentru clasa de mijloc și inițiativa privată din România. E destul de clar cine are nevoie de dreapta aia: chiar birocrația, clientela politică și în ultimă instanță înșiși politicienii care fredonează respectiva mantră. E la fel de credibil ca pretențiile USL că ar fi nevoie de nu știu ce stîngă. De fapt, vorbim de o adunătură mult mai omogenă decît pare, care clivează pe electorat și probabil va mai prinde un ciclu electoral într-o formă sau alta. În 2016, însă, scena politică ar putea arăta cu totul diferit.
O.V.: Poate acesta să se debaraseze de imaginea de subordonat al lui Băsescu, așa cum a fost văzut Emil Boc?
I.C.: Da, dar depinde în primul rînd de Traian Băsescu. Probabil că Ungureanu va căuta să etaleze o relație mai distantă decît cea pe care a avut-o Emil Boc cu Traian Băsescu, iar Traian Băsescu, la rîndul lui, nu are interesul să repete rutina paternalistă pe care a afișat-o cu Boc. Dar, sigur, acestea sînt raționalizări. În definitiv, Băsescu n-a avut nici un interes să se poarte nici cu Emil Boc așa cum s-a purtat cu Emil Boc.
O.V.: Îl vedeți pe MRU ca pe un politician concentrat înspre a-și contura o anume imagine în presă?
I.C.: Da, am scris despre asta în „Dilema”. Simptomatic e episodul în care cere demiterea directorului Transelectrica, care n-a făcut decît să gîngăvească ce gîngăvește mai toată autoritatea cînd sînt intemperii. Deocamdată, trăgînd linie și adunînd, sînt mai multe inconsecvențe în traseul public al lui Ungureanu. Probabil că de-acum vom vedea o anumită consistență, nu numai din calcul, ci și fiindcă Ungureanu pare a o fi apucat pe o traiectorie politică, pe care va evolua mult și bine. Dar, sigur, cu viitorul mai vedem noi.
Iulian COMĂNESCU
Adaugă un comentariu