WannaCry – prima lacrimă pentru Internet
Cap în cap 23 mai 2017 Niciun comentariu la WannaCry – prima lacrimă pentru Internet 10
Acum mai bine de o săptămînă am avut de-a face cu cel mai mare atac cibernetic din istorie: WannaCry. Pe cît de masiv a fost, pe atît de simplă era tehnologia din spate. Față de alte vești din lumea virușilor informatici, WannaCry s-a manifestat fără a avea o campanie concentrată în spate. Cum a ajuns totuși să afecteze sute de mii de calculatoare?
WannaCry e un virus de tip ransomware. Odată intrat în calculator, îl blochează (criptează). Utilizatorul nu-și mai poate accesa datele și primește un mesaj pe ecran care-l anunță că trebuie să plătească o răscumpărare pentru a le putea accesa. Virusul WannaCry a fost cu adevărat special pentru că a fost primul care nu avea nevoie ca utilizatorul să acceseze un link ce conținea virusul, ascuns, de obicei, în spatele unei scurtături de tip bit.ly sau goo.gl, ci accesa inclusiv calculatoare care nu au fost expuse la Internet, dar sînt conectate într-o rețea internă. Gaura din stratul de ozon virtual? O serie de vulnerabilități în codul sursă al sistemelor de operare Windows (de la Windows XP încoace, pînă la Windows 8). Ironic e că Microsoft a trimis către utilizatori o actualizare acum șase luni prin care-i anunța că dacă va fi instalată, va acoperi această vulnerabilitate.
Cum mulți nu au instalat-o, calculatoarele au fost expuse, iar hackerii au găsit această portiță prin care să acceseze computere. În România au fost afectate peste 300 de IP-uri, dar nu știm și cîte calculatoare erau conectate. De exemplu, Uzina Dacia din Mioveni și-a întrerupt activitatea pentru că virusul a intrat în sistem, din cauza unei vulnerabilități la uzinele Renault din Slovenia. Virusul s-a propagat.
Originea NSA
Cum s-a născut virusul? Acum mai bine de șase luni, un colectiv de hackeri numit The Shadow Brokers, au publicat pe Internet diferite coduri sursă și unelte informatice. Ei spuneau că aparțin NSA și sînt folosite pentru a intra în calculatoare din întreaga lume. Practic, un hacker poate folosi forța brută, dar aceasta este o tactică greoaie.
Majoritatea hackerilor studiază codul sursă, pe care putem să-l comparăm cu structura de rezistență a unei case, și identifică diferite vulnerabilități. Acestea sînt necunoscute creatorilor (Microsoft, de exemplu) și sînt folosite în tăcere. În momentul unui atac, majoritatea companiilor oferă așa-numite patch-uri. Practic zidesc acea gaură din sistemul informatic. Dar nu o pot face fără ajutorul utilizatorilor. Ei trebuie să actualizeze sistemul de operare.
Odată publicate pe Internet aceste unelte, Microsoft le-a studiat și a oferit patch-urile. Dar uneltele au stat online și era o chestiune de timp pînă cînd un hacker să le folosească și să le adapteze. Așa s-a născut WannaCry.
Din acele unelte, unii hackeri le-au transformat într-un ransomware. Și ca în orice sistem, oamenii sînt vulnerabilitatea cea mare. Pentru că oamenii nu au actualizat sistemele de operare, pentru că uităm să facem asta. Dacă pentru noi, plebeii, asta înseamnă să ne pierdem poze personale sau filme, pentru companii poate însemna o daună de zeci sau sute de mii de dolari.
Norocul tuturor a fost că nu au fost blocate infrastructuri critice. Prin natura virusului, el exploata sisteme de operare învechite și vulnerabilități relativ simple. Dar, încă o dată, virusul ne arată cît de complicat va fi viitorul. Pentru că nu am fost învățați să ne actualizăm sistemele de operare. Microsoft a încercat să ne avertizeze: va trebui să instalăm forțat actualizări, pentru că nu ne ascultați.
Rezolvarea și efectul pe viitor
Și nu-i vom asculta. Pentru că Windows XP și Windows 7 sînt printre cele mai folosite sisteme de operare, deși sînt învechite. E ca și cum am umbla pe stradă cu mașini de acum 30 de ani și ne-am întreba de ce murim în accidente. În România problema e cu atît mai mare, pentru că multe dintre aceste sisteme de operare sînt piratate, ceea ce înseamnă că nu sînt deloc actualizate.
WannaCry e doar prima lacrimă. Vor urma multe și nu e departe momentul cînd sistemul de iluminat al unui oraș va fi închis, din cauza unui virus informatic. Sau întregi orașe vor rămîne fără baze de date pentru că nu ne actualizăm sistemele de operare. Iar dacă ne gîndim că avem în jurul nostru din ce în ce mai multe dispozitive conectate, de la becuri pînă la frigidere, ne dăm seama că avem în jurul nostru numeroase călcîie ale lui Ahile.
de Vlad ANDRIESCU, editor-șef la start-up.ro
Adaugă un comentariu