2 in 1, fara zahar

Editorial Niciun comentariu la 2 in 1, fara zahar 7

Au uitat studentii de specializarile complementare asa cum a facut clasa politica romaneasca cu fratii de peste Prut. La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), singura din Iasi care a imbratisat acest tip de oferta de invatamint, au fost ocupate mai putin de 4% din locurile scoase pentru astfel de specializari.

In momentul in care au fost introduse, acestea veneau pentru a largi perspectivele studentilor. Cu alte cuvinte, tinerii ar fi iesit din facultate avind cunostinte in doua domenii in loc de unul. Dar cum poate un student sa aprofundeze doua specializari, chiar daca apropiate din punct de vedere al continutului, cind unii nici una singura nu reusesc sa asimileze cum trebuie. Pentru ca asta presupun studiile superioare, aprofundarea unor cunostinte, nu doar initierea lor. La facultate nu e loc de incercari si experimente, “hai sa invat economia, fac si-o informatica, cu ce mai stiu din liceu poate iese ceva”.

Nu era de ajuns faptul ca procesul Bologna a scurtat cu un an perioada ciclului de licenta, aceste oferte de studiu ne propun si sa amestecam capra cu varza, sau jurnalismul cu literatura comparata, sa zicem. E drept, sint studenti care nu fac fata pe piata muncii cu o singura specializare dupa terminarea facultatii, dar nu pentru ca n-ar avea cunostinte in mai multe domenii. De vina e, mai degraba, lipsa de experienta. Experienta care cu atit mai putin e acumulata jucindu-te in domenii si specializari.

Ce-i drept, la inceput parea atractiva noua forma de invatamint. Mai ales pentru proaspetii absolventi de licee, care au venit la admitere nestiind cu ce se maninca facultatea. Obisnuit cu ritmul de invatare din clasele VII – XII, e usor sa crezi ca poti asimila cantitati mari de informatii, din diverse domenii, in scurt timp. Insa aici nu mai discutam de romanul “Ion” si teorema lui Pitagora.

Problema specializarilor complementare nu e interesul scazut al studentilor, nici promovarea proasta sau Suplimentul la Diploma. Pur si simplu nu renteaza, asa cum nici sa urmezi o superspecializare (master) intr-un domeniu diferit fata de cel la care ai urmat primul ciclu de studii nu-i prea chibzuit.

Si, chiar de se inscriu in primul an pentru o dubla specializare, multor studenti le piere cheful pina ajung in anul al treilea. N-au chef de alti colegi si fete necunoscute la catedra, asa cum n-avem noi chef de fituici noi la restante.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top