Basarabia se face punte
Editorial 30 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Basarabia se face punte 5Moldova noastră stă prinsă-n ușa libertății. Sugrumată întocmai ca o fiară care n-a cunoscut decît realitatea cuștii și tensiunea zăbovirii îndelungi în interval. La vremea închiderii ediției, puțin după miezul nopții, rezultatele parțiale și exit poll-urile se contrazic între ele, înclinînd barca probabilităților ba în apele democraților, ba în cele ale comuniștilor, alimentînd doar disperarea celor deja încremeniți în așteptare. Totul în spiritul aceleiași stări de incertitudine pe care am resimțit-o și noi, mergînd în ultimele două săptămîni prin Basarabia.
Am fost care pe unde să luăm pulsul de dinaintea alegerilor. Am găsit orașe și sate afundate în tăcere, unde moldovenii aveau limba încleștată într-o rusă ostilă, dar cu sufletul gata să erupă ca un vulcan, în vorbe românești nestăpînite. Oameni înfrînți și oameni neînchipuit de luptători. Oameni care te-alungă de lîngă ei fiindcă nu vor să mai creadă și oameni care te cheamă să-i convingi că mai au un rost. Oameni cu nostalgii vii și cu perspective frînte și oameni cu visuri înalte și convingeri de Don Quijote, șezînd laolaltă pe o bancă sau împărțind o poșircă la crîșmă. Oameni gata să se-ncingă la bătăi de idei și de vorbe-n vînt. Oameni cu ochii mai albaștri decît adîncul de mare, care ne-au zis pe șleau, printre dinții stricați, de unire, de Europa, care de Rusia, care de România, care de toate la un loc. Și-am mai găsit și multe afișe, lipite care pe unde, care nu atrăgeau nici priviri și nu prezentau nici încredere.
Nu știu moldovenii ce-i așteaptă, indiferent cine-o ieși. Au fost prea multă vreme înșelați și de unii, și de alții. Își știu doar drumurile de zi cu zi, crîșmele unde-și potolesc frămîntările, fumul țigărilor fără filtru în care-și îneacă oftica zi de zi și gustul berii băute din picioare cu privirea pierdută. Vor doar să fie mai bine, își doresc un miracol, o salvare, nu le pasă de al cui Dumnezeu e trimis îngerul. De toți, și de Filat, și de Ghimpu, și de Lupu au auzit și de bine și de rău, doar „toți se murdăresc unul pe altul”. Cu Voronin majoritatea s-au lămurit, pînă și nostalgicii care n-au mai regăsit pe vremea lui stabilitatea comunismului. Vor să fie înțelegere, vor să nu se mai pună unii împotriva altora, să-și strice și mai tare inima. Nădăjduiesc după lucruri simple, ca o pîine mai ieftină și nu vor să mai audă promisiuni. De s-ar deschide acum granițele ca porțile raiului, n-ar ști însă, oricum, ce să facă, unde să se ducă, se gîndesc că nu-i primește nimeni, că doar peste prăpastia dintre ei și Europa nu se mai poate pune peste noapte un pod de flori.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu