Capitalei noastre, cu onor
Editorial 6 martie 2012 Niciun comentariu la Capitalei noastre, cu onor 1Iașul a avut prilejul să intre pentru două zile din nou în pielea unei capitale. Și să învie, plăpînd, în cîțiva idealiști, iluzia reîntregirii. Întîlnirea Guvernului României cu cel al Republicii Moldova, care a dus la semnarea a opt acorduri bilaterale, ne-a alimentat cu sunet de fanfară amorțitele spirite unioniste.
Sectorul energetic, transporturile, securitatea socială și educația au fost dimensiunile pentru care omologii români și moldoveni au încheiat tratate care promit relații mai strînse și proiecte economice comune. Mihai Răzvan Ungureanu a bătut palma, simbolic, cu fostul lui coleg, Vlad Filat, că România va face tot ce-i posibil ca să sprijine integrarea europeană a Republicii Moldova. O eventuală absorbție ar duce la o unire indirectă a celor două jumătăți care au fost înstrăinate în două state. Deși deocamdată totul este o utopie, este una căreia i se asociază, cel puțin simbolic, un capital de încredere în potențialul ei, de-a deveni, cîndva, realitate.
Nu sîntem în vreme de război, însă în fața Universității „Alexandru Ioan Cuza”, flancate de SPP-iști, s-au amestecat în timpul ședinței cu ușile închise scandările belicoase de „Jos Băsescu!” cu cele de „Vrem unire!”. Dintre puținele voci (printre care se numărau mai cu seamă cele ale basarabenilor veniți special de dincolo de hotare), cîteva declamau în forță că unirea este tot ceea ce contează ca formă de rezistență în fața vicisitudinilor sociale și horelor politice. Granița e o noțiune superficială pentru cei care au venit să strige că sînt români și cred că poate această vizită o să fie un prim pas spre spulberarea ei. Iar Iașul e locul în care este evident că între moldovenii de peste și de dincolo de Prut orice forță care se încăpățînează să separe apele este înfrîntă de la sine de evidența de-a fi „unul și același lucru”.
Faptul că această ședință comună de la Iași a fost prima acțiune de politică externă a Guvernului investit pe 9 februarie, sperăm să nu fie o întîmplare. Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu ne-a reamintit că „Iașii nu au fost niciodată o provincie, au fost de la început capitală și își merită în continuare acest statut”. Iar dacă pînă acum nu s-au comportat ca atare și-au fost uitați, poate că e momentul să-și amintească de sine. Iașii noștri au fără doar și poate o putere istorică de-a fi locul în care lucrurile se pot întîmpla în mod miraculos, atunci cînd nici măcar cei care luptau pentru ele nu le mai așteptau. Așa că, în valul de pesimism general și teamă de fantoma serviciilor secrete, care ne bîntuie să ne întoarcă pe dos orice urmă de încredere, haideți să ne gîndim că poate vizita premierului a fost într-un ceas bun. Că nu doar a inaugurat două muzee și l-a înviat pe Mihail Kogălniceanu cu ajutorul tehnologiei 3D, ci că ne-a amintit că avem de ce să vrem să înviem. Că avem o misiune istorică de îndeplinit și că nu trebuie să renunțăm să credem că rămînem ce-am fost: o capitală de război. Numai să ne încredințăm că luptăm pentru ceea ce trebuie și împotriva cui trebuie.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu