Ce te costă absolvirea
Editorial 28 februarie 2010 Niciun comentariu la Ce te costă absolvirea 14A-ți da licența e ca și cum ai cumpăra un kilogram de cartofi. La îndemînă, destul de ieftin și îndeajuns de sățios încît să-ți alunge perspectiva sumbră a zilei de mîine. Asta pentru că, odată depășit momentul absolvirii, e ca și cum te-ai regăsi fără un prea mare efort cu sacii în căruță și pornit pe un drum al cărui indicator este acela de „profesionist” într-un domeniu. Doar din pricina asta s-a dezvolat o piață a licențelor, mai mult decît generoasă, în care găsești orice vrei și oricînd vrei, în funcție de valoarea bancnotelor din portofel.
Prost să fii să redactezi de unul singur o lucrare, muncind zile și nopți fără răgaz de relaxare, cînd profesorii vin la tine și te roagă să le cumperi lucrările. Nu ai absolut nici un motiv să devii motivat cînd afișele de pe holurile căminului te îmbie cu oferte de sezon și „prețuri de criză”. Mai ales cînd știi că nu îl va citi nici măcar profesorul coordonator. Riști să greșești „ca fraierul” cînd pe Internet ți se promite să fii studentul de zece care nu ai fost niciodată, doar cu unul-două milioane de lei.
E greu să gîndești altfel. Chiar și atunci cînd te simți în stare să redactezi o lucrare de licență pe cont propriu. Dacă se poate „sigur și garantat”, de ce ai risca inutil? Ispita de-a fi necinsit e prea mare, mai ales cînd ți se garantează perfecțiunea fără nici un efort. La un moment dat nu ți se mai pare imoral sau rușinos cînd afli de la colegii tăi mai mari că rețeta nu e doar o alternativă ci și unica șansă de a apărea drept un student model. Pînă la urmă, nu dai dovadă de neputință, ci doar de putere de adaptare într-o societate capitalistă în care orice produs este supus unui circuit de vînzare-cumpărare.
Dar, cu toate astea, lucrurile nu ar trebui să stea așa. Universitățile de stat românești încă nu au devenit industrii, iar rostul învățămîntului nu este să formeze plagiatori și trișori profesioniști. Nouă, celor cu mintea brăzdată de stresul licenței, nu ne convine existența ispitei. Evitarea ei mai că a ajuns să concureze cu morala creștină, care spune să te abții de la ce ți se oferă, cînd asta este indecent de îndestulător. Am vrea să știm că dacă am muncit în timp ce ceilalți colegi ai noștri au plătit, atunci noi o să primim o notă, iar ei o să fie pedepsiți pentru gestul lor, dacă nu cu o sancțiune drastică, măcar cu o restanță. Mai ales că avem și profesori care nu ne dau pace pînă nu văd că am ajuns să redactăm o lucrare mai bună decît credeam că sîntem în stare.
Preferăm să rămînem „naivi” și să nu vedem sistemul universitar românesc ca pe o mare piață în care trebuie să ne cumpărăm licențele pentru a absolvi prin traficarea ideii de studenție. De aceea am demarat în revista noastră un serial care să-i arate cu degetul pe cei care ne fac să părem fraieri pentru că ne străduim. Doar firesc este să învățăm pentru a ajunge să cîștigăm bani și nu să dăm bani pentru a ne preface că am învățat.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu