Cine-a răscolit patul lui Procust
Editorial 28 ianuarie 2012 Niciun comentariu la Cine-a răscolit patul lui Procust 0Nu se poate să nu fi remarcat că ordinea lucrurilor a început să fie contestată peste tot în lume. Toți pălmașii sistemelor mai mici sau mai mari, mai strîmbe sau mai drepte s-au ridicat cu dalta în mînă să zdrobească nedreptatea resimtiță pînă la os și să-și croiască loc în cercul universului lor social printre figuri și legi care nu-i mai reprezintă. Lumea, privită la scară largă și restrînsă, pe regiuni, organizații și grupuri, își pierde amprenta vocală, acoperită fiind de voci mai mici ale căror corzi nu se mai tem să vibreze. Dar, mult mai important de-atît, își pierde legitimitatea de-a mai fi un pat al lui Procust pentru cei îndeajuns de puternici sau inconștienți încît să se împotrivească unor norme construite spre mutilare.
Anul trecut am avut revoluții în Egipt, Libia, Tunisia, simbol al răsturnării unor sisteme abuzive și dictatoriale, am avut proteste îndreptate împotriva măsurilor de austeritate în Grecia, Spania și Marea Britanie. Nici în Rusia oamenii nu mai vor să umble cu democrația vopsită în roșu, iar în Republica Moldova reperele identitare se caută haotic și obsesiv după o revoluție eșuată în urmă cu trei ani. Peste tot s-a lăsat cu sacrificiu pînă la sînge, cu încercări de confiscare a revoltelor, cu bune intenții cumpărate mai lesne decît o femeie ușoară, cu derapaje necontrolate pe culmile huliganismului, cu batjocuri livrate în cocktailuri Molotov, înadins să incendienze îndreptățirea contestatarilor. Însă, cumva, răsturnarea de situație s-a produs, cînd legăturile de încredere nu s-au mai putut reface sub nici o formă.
Actualmente, la noi în țară, la nivel macro-social, revoltele se umflă ca niște shot-uri flambate – îmbată pe moment, arzînd alcoolul care înfierbîntă spiritele, apoi, inevitabil, se sting. Se spune că deja ne pierdem și ne diluăm, în pofida unor rezistențe șubrede și leșinate. Cu toate acestea, mișcările traduc un soi de vitalitate. Nu neapărat nobilă, însă salutară în simpla ei manifestare. La nivel micro-social, tot cam așa. În universitățile noastre, în miez de alegeri se stîrnesc răscoale mici, care se consumă cu spirit revoluționar. Proceduri se cer reevaluate, lipsa respectării metodologiilor este contestată de cadre didactice și de studenți deopotrivă. Oameni care odată se regăseau în structuri de conducere se văd amenințați de un sistem de vot direct și universal, care le știrbește din puterea de-a controla subordonații ca pe pioni. Iar, mai mult ca oricînd parcă, spiritul de frondă este capacitat de indivizi care par să aibă tăria de-a merge pînă la capăt.
Nu ne știm încă finalul, deși sensul ni l-am dat de la început. Ce ne amenință, odată ieșirea din încremenirea în proiect, este împotmolirea în parcurs. Și o amnezie care brusc, să înfigă în mușchii determinării crampele musculare ale inutilității. Și să ne trezim, ațintiți, în același fotoliu în care am început să visăm că lucrurile ar trebui să stea altminteri.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu