Era părerilor
Editorial 28 martie 2016 Niciun comentariu la Era părerilor 72Autoritățile belgiene încă fac calcule și încearcă să lege fire după atentatele de la Bruxelles de săptămîna trecută. Dintre cei trei bărbați care formau comandoul sinucigaș doi s-au aruncat în aer, în timp ce al treilea a lăsat o bombă într-un terminal al aeroportului Zaventum. Un al patrulea bărbat s-a aruncat în aer apoi la metrou. Astfel de atentate nu sînt noi în Europa, ele tot au loc de cîțiva ani, mai ales de cînd a crescut în putere și dimensiuni Statul Islamic al Iraq și Syria (ISIS), dar acum, de cînd cu criza refugiaților, atît mass media cît și oamenii, mai ales cei ușor de speriat, isterizat și manipulat, le acordă mai multă importanță, încercînd să facă o conexiune între cele două, atentatele și recentul val de refugiați. Chiar dacă cele două nu au nici o legătură una cu cealaltă – experți în terorism mereu subliniază că grupări precum ISIS au de ani de zile agenți infiltrați în diverse țări europene, așa numiți „sleeper agents” care sînt activați cînd are loc vreo operațiune de acest fel, iar ei intră oricum pe alte căi în continent, pașapoarte false și așa mai departe – oamenilor le e mereu mai ușor să creadă teoriile care le confirmă preconcepțiile rasiste, să citească articole inflamatoare și să paraziteze și ei apoi spațiul public cu păreri.
Păreri, e plin internetul de păreri. Toată lumea are o părere despre orice, nu se întîmplă nimic fără ca orice individ, indiferent de totala lipsă de experiență în domeniu sau măcar o cît de cît cunoștință asupra evenimentelor din lume, brusc să devină expert în Islam, geopolitică, Rusia, Europa, Statele Unite, orice.
Și de fiecare dată cînd se întîmplă ceva de genul ăsta, negreșit apar păreriștii profesioniști, șomerii justițiari, mereu pregătiți să disece ei tranșant și obiectiv situația. „Ați fost Charlie, ați fost Paris, ați fost Bruxelles, dar de ce n-ați fost și Istanbul sau Syria? De ce nu acordați aceeași atenție și același spațiu mediatic tragediilor care se întîmplă și pe alte continente?” Pentru că moraliștii nu înțeleg că așa funcționează oamenii și sentimentele, e mult mai ușor să suferi sau măcar să simți ceva față de oameni pe care îi consideri cumva mai apropiați de tine, cu care te identifici într-un fel sau altul. Dar e ușor să faci morală și să ai păreri, să-ți schimbi poza de profil, să dai share la articole toată ziua, să faci pe afectatul, fără să ajuți cumva de fapt. Pentru că toate părerile astea nu schimbă nimic. Victimele rămîn victime, rudele lor rămîn la fel de îndurerate, autoritățile la fel de năucite și neajutorate.
Tot ce putem face e să ne informăm corect, să citim presa – cea cît de cît de încredere, nu pagini alarmiste, ezoterice, conspiraționiste, ultranaționaliste – zilnic, nu doar cînd au loc evenimente de acest fel și să încercăm să judecăm corect, să nu ne lăsăm mînați de sentimente, frici și nervi de moment. Atentatele precum cele revendicate de către ISIS îi afectează mai mult pe cei din Syria decît pe noi, și doar lucrînd împreună putem trece eficient peste tragedii de acest fel, arătînd că oricît de violente ar fi atacurile, nu reușesc să ne dezbine și nu îi ostracizăm pe cei care fug fix de astfel de teroriști.
Adaugă un comentariu