Noi nu sîntem bolnavi!
Editorial 17 ianuarie 2010 Niciun comentariu la Noi nu sîntem bolnavi! 0Nici nu am început bine noul an și ni s-a spus că învățămîntul românesc are cancer. Așadar, sistemul în care ar trebui să devenim este unul în care nu ar trebui să avem încredere fiindcă nu este nicidecum atît de european pe cît ar trebui să fie. Și nici universitățile în care studiem de un așa de mare prestigiu pe cît ni s-a spus atunci cînd, naivi fiind, ne-am înscris la ele. Parcă nu ne lasă tocmai perplecși această veste, în pofida faptului că „Barometrul calității”, făcut public săptămîna trecută este unul proaspăt frămîntat de bunele intenții ale unui „doctor” emerit cu nume prea lung: Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior (ARACIS). După ce a proclamat public diagnosticul, a spus că leacurile se fabrică la foc mic și că în 2010 poate că vom avea o direcție nouă pentru a măsura calitatea și a omorî celulele canceroase care ne ucid speranțele de a ieși din universități „oameni mari” cu „viitorul asigurat”.
Am tot auzit că ar trebui să ne fie rușine că studiem în România chiar dacă avem 10 pe linie și că, oricum, ar trebui nici măcar să ne gîndim că ne-am putea compara, măcar de departe sau măcar din vreun punct de vedere, cu studenții europeni ori americani. „Acolo se face școală, nu ca aici”, ne tot atrag atenția profesorii noștri. Da, „placa asta am mai auzit-o”, răspundem noi, de-acum impasibili, din bănci. De ce ne tot spun nouă asta? De ce ni se bagă degetele în ochi fără rost? La ce bun atîtea studii și atîtea confirmări care nu duc nicăieri?
Oricum înțelegem că sistemul în care ne formăm de voie sau de nevoie e fără doar și poate bolnav, viciat de sindroamele masificării, ale furturilor academice și ale lipsei de competitivitate. „Ce e de făcut?” e întrebarea recurentă din mințile noastre. Să ne ducem la conferințe despre calitate susținute de care mai de care organizații preocupate de calitate și să ne spunem și noi oful din bănci, ridicînd timid mîna, ca și cum ne-am pregăti să intervenim la primul nostru seminar? „Am făcut-o și pe asta!”, dar nu ne-a ajutat la nimic. Acum, nici măcar cum se mai numește ministerul „nostru” nu mai vrem să mai știm. Că o fi ceva care leagă prin conjuncții coordonatoare educația de sport, cercetare, tineret, puțin contează.
Nu mai credem în promisiuni. Ne-am săturat de pelteaua prea lungă și prea inconsistentă a dezbaterilor. Ne-am plictisit de reformele care se bat cap în cap cu alte reforme, de agențiile de asigurare a calității și de universitățile care se arată reciproc cu degetul. Sîntem de părere că vorbim prea mult și ne jucăm prea mult aruncînd cu pietrele vinovăției și responsabilității de la unii la alții. Am prefera să se tacă mai mult. În fond, cancerul depistat din timp, se poate vindeca.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu