Pe masa de disecție
Editorial 15 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Pe masa de disecție 2Dacă unul dintre factorii care dau valoarea de știre este negativitatea, unul dintre cei care dau valoarea de om este gîndirea pozitivă. Cel puțin așa apreciază psihoterapeuții, medicii și cercetătorii care și-au dedicat mare parte din viață studiului mecanismelor nebuniei, durerii și suferinței umane.
Atunci cum se explică faptul că ne cultivăm egourile fragile numai din durere și suferință? Cum de produsele pe care le consumăm, mai ales cele mediatice, sînt întocmai contorsiuni ale minții, manifestări și reprezentări ale tragediei și agoniei? Profesorii universitari Ostin Mungiu, Tudor Luchian și Ion Dafinoiu, cu care reporterii de la CuzaNet și Opinia veche au vorbit în această săptămînă ne dau de înțeles că lupta pentru supraviețuire se dă în noi înșine și se construiește pe jertfe. Pe sacrificiul unor șoareci, pe altarul unor credințe și trăgînd de resorturile propriului psihic pînă la epuizarea unor resurse materiale sau spirituale.
Cei pe care îi apreciem, conferindu-le titluri de onoare sau premii importante, sînt cei care fie au arătat cu degetul drama sau suferința, fie au luptat cu sistemul social pentru a găsi leacuri pentru durere sau au încercat să construiască edificii pentru a proteja ființa umană. Premiul anului, oferit de către Association for International Broadcasting, la Londra, a fost acordat unui documentar de investigație despre un „oraș otrăvit”, unde copiii mănîncă „mercur cu pită”. Premiul „Cercetătorul anului” la Gala Premilor în Educație l-a primit un profesor care, în pofida lipsei de fonduri, a înființat un laborator în care o echipă caută leacul pentru cancer numai din pasiune pentru domeniul pe care îl practică. Politehnica ieșeană i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa unui profesor care a conchis că ai cum „să măsori nemăsurabilul”, cînd vine vorba de construcția unor edificii în care omenirea se poate cutremura numai pe dinafară. Acestea sînt doar cîteva exemple în care trecerea prin labirintul lumii s-a concretizat în mici porțelanuri ale negativității brodate cu savoir-faire pînă la măiestrie.
Cumva, ni se atrage atenția că ar trebui să ne ridicăm deasupra contingențelor ca să mai putem să ne purtăm prin lume și prin vreme întregi la minte și la suflet. Să ne construim sisteme de-a fi dintr-o materie mai fină decît praful de stele. Pentru asta, cei mai mai mulți n-avem decît să apelăm la strategii ce își găsesc rațiune și justificare numai în noi înșine. Cei mai slabi de înger să căutăm să ne apărăm de insidia mercantilismului prin retragerea din lume într-o boemie înecată în mult fum, alcool și contemplare. Cei ce ne simțim mai puternici, să ne căznim să ridicăm contextul în care trăim pînă la standardul celor mai îndrăznețe pasiuni și ambiții. Cei care cădem în clasa de mijloc, să ne resemnăm și cultivăm bucuriile mici ca pe niște flori de colț. Iar cei care nu reușim să ne integrăm în nici o categorie să rămînem să ne dezintegrăm în absolutul nostru, relativ pentru alții. Și să devenim din oameni doar personaje de reportaj sau subiecți pentru cercetare.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu