Plagiator și liniștit. Sezonul 2
Editorial 23 octombrie 2012 Niciun comentariu la Plagiator și liniștit. Sezonul 2 2A trecut mai bine de-o vară și o jumătate de toamnă de cînd revista Nature a publicat un articol în care se preciza că jumătate din lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta este plagiată. Această veste „șoc!” a venit cînd serialul de tragi-comedie pe tema plagiatului lui Ioan Mang – pentru scurtă vreme Ministru al Educației – nici nu se încheiase. Parcă anume ca să substituie logica bunului-simț cu legile absurdului, noul sezon s-a arătat de la început cu potențial de a înregistra audiență și a depăși numărul de episoade ale celebrului „Tînăr și neliniștit”.
Despre „premierul copy-paste” a început să vorbească toată lumea, de la omul obișnuit, cu frică de Dumnezeu și revistele de satiră locale, pînă la publicațiile de prestigiu internaționale ca The Economist, The New York Times, The Guardian și academicieni de marcă din lumea largă. Evidențele care sprijineau acuzația de plagiat au fost din start, fără îndoială, copleșitoare, lesne de decelat și pentru un școlar de gimnaziu. Însă acestea au fost respinse de către Victor Ponta cu un zîmbet de copil obraznic, care e convins că n-o să-și ia nici măcar o nuielușă la palmă pentru boacăna făcută. Știa el că o să le-o coacă celor din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care au propus să i se retragă titlul de doctor, obținut pe baza tezei lui condusă de mentorul său politic, Adrian Năstase, și apreciată cu „Summa cum laude”, pentru că ar fi un „plagiat de tip copy-paste”. Și atunci a schimbat membrii CNATDCU. Consiliul National de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educației, a cărui componență fusese modificată în totalitate de fostul ministru Liviu Pop – chiar înainte de a se pronunța în cazul Ioan Mang – a venit să-l exonereze pe premierul care doar a făcut o lucrare „așa cum se făceau atunci”. Chiar de la început i s-a părut comic faptul că cei de la Nature s-ar pricepe la Drept și ar putea spune ceva pertinent despre lucrarea lui. Cu toate astea, s-a găsit o nouă Comisie de Etică, de la Universitatea București (UB) care a venit să contrazică „verdictul oficial” cu unul nou: „elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 de pagini” ale lucrării.
După aceste episoade din lunile iunie și iulie și după înaintarea unei scrisori Ministerului Educației pentru formarea unei comisii care să analizeze juridic chestiunea plagiatului, nici pînă în ziua de astăzi nu s-a emis vreo hotărîre oficială și irevocabilă. Actualul Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, 19 octombrie a.c. că a citit raportul UB privind plagiatul lui Victor Ponta și că are nevoie de „determinare juridică”: „Voi respecta legea, nu eu am făcut această lege, nu eu am aplaudat-o”. Oricum ea și-a dat verdictul într-un interviu acordat în exclusivitate „Opiniei vechi”, în numărul 435, spunînd că în astfel de cazuri, vina ar trebui împărțită între candidatul la doctorat și conducătorul lui științific.
Între timp, se respectă și se aplică legea junglei. Ioan Mang și Victor Ponta sînt bine mersi și rîd triumfător în nasul celor i-au prins cu mîța în sac. Ghearele lor politice nu doar i-au apărat, ci sînt convinși că acestea îi vor ține la distanță pe cei care vor să-i sancționeze. Între timp toarnă scene pentru noul sezon din de-acum prestigiosul serial al plagiatelor. Vor ca protagoniștii sezonului următor să fie adversarii politici.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu