Restart de sezon
Editorial 17 decembrie 2011 Niciun comentariu la Restart de sezon 0Cu voluptatea scăpatului de-o sentință pe viață. Așa ne avîntăm să ne lepădăm de vechiul an și să ne scrijelim, cu unghia de la mîna stîngă, pe tencuiala proaspătă a unor speranțe născînde, dorințele numai bune de pus în creștetul unui nou început. Tragem linia în grabă, adunînd ce-a trecut de-a valma, ca într-un sac de gunoi. Doar în preajma Crăciunului ne este îngăduit să sperăm la mai bine, să visăm în alb și să ne-ncredințăm că nu ne-am vîndut pentru totdeauna sufletul Diavolului.
Totul se iluminează, ca sub un ochi albastru de înger, la amiază. În același timp, legile se-mblînzesc, guvernanții se îndulcesc, salariile costelive parcă au mîncat jăratec – doar ca vîntul și ca gîndul, fără tăgadă, se cheltuiesc. Îndîrjirea ni se înmoaie și ne uităm detașat la bilanțuri anuale din fotolii, colindați de iluzii argintii. Noi ne-am făcut calculul și am rotunjit ce a dat cu rest, să rămînă de-mplinit pentru „la anu’”. Ne uităm prin ferestrele gîndului la liste fără cap și fără coadă unde se înșiră nebune fantezii fără margini peste care nu mai ninge decît cu nădejde. iPhone-urile, sănătatea, fericirea, fripturile, sensul în viață, murăturile, prietenii, toate fac casă bună, de pe-o poziție de egalitate pe aceeași notiță lipicioasă de pe frigider. Ne pornim să le depănăm ca pe lînă, în fuioare de entuziasm, pînă ne înțeapă realitatea. Atunci se face că deja am trecut de ceva vreme în Noul An, care tîrîie după el aceleași tare ca cel vechi. Aceleași subiecte prinse-n tăvălugul mediatic, evenimente gata să facă revoluții pe Twitter, prieteni de Facebook care împărtășesc nonșalant ce au mîncat la masa de prînz. Șefi care au fost mai buni doar de Crăciun, cînd au trimis un mesaj tip la listă și universități sărăcite în misiunea lor de fonduri subțiri, cercetare de mîna a treia, profesori blazați și studenți revoltați.
Dar, trecerea dinspre vechi spre nou e, în fond, doar o convenție. Mintea noastră o operează asemeni unui calculator, care are nevoie să-și curețe memoria internă pentru a putea procesa date noi. Înseși lucrurile care ne mănîncă sufletul și ne iau mințile, precum banii, puterea sau statutul tot niște convenții sînt. Noi trebuie doar să scriem aplicația care să fie compatibilă cu sistemul de operare al lumii în care trăim, pe care n-o să o mîntuiască niciodată o colindă de păcate. Dar, tocmai din acest motiv, să dăm un reboot sistemului nostru ființial este o formă de igienă pentru sănătatea noastră mentală. Și, pînă la urmă, de ce nu ne-am curăța măcar temporar de virușii urii, frustrărilor, geloziei, neajunsurilor? Dacă tot e să ne căpătăm cu alții degrabă, mai bine să ne oferim artificial, atît și cînd se poate, starea de grație. Nu de alta, însă dacă ratăm împrejurarea, s-ar putea să nu mai prindem nici un prilej pînă la anu’.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu