Revoluții intelectuale la fără frecvență
Editorial 4 martie 2013 Niciun comentariu la Revoluții intelectuale la fără frecvență 0Dacă ai titlul de doctor nu mai ești nici doamnă, nici domn, nici domniță, nici băiețel și nici fetiță. Poți să-ți scrii „dr.” în dreptul soneriei, la semnătura electronică și mai apoi pe cruce, să vadă și să știe toată lumea că tu te distingi de ceilalți. Că ai trecut prin școală ca printr-un război, dar nu unul al brațelor și al nervilor, ci printr-o insurecție intelectuală, în care ai înfrînt sistematic barierele științei și cunoașterii. Și ai ieșit învingător. Te simți bine, ești mîndru nevoie mare că ai devenit doctor. Ai realizat în viață mai mult decît vecinul de bloc ori decît colegul de bancă din liceu. Meritoria realizare stîrnește respectul celorlalți și, de cele mai multe ori, invidia. Ei de ce n-ar putea, mă rog, dacă tu ai putut?
Pînă acum vreo șase ani, înainte ca studiile doctorale să fie integrate în linia ciclurilor de licență și de master prin Procesul Bologna, obținerea titlului de doctor reprezenta pentru profesioniștii din mediul academic o încununare a carierei, pentru unii a eforturilor și cercetărilor la care au trudit o viață. A fi doctor nu era o pretenție pe care o putea emite oricine, iar redactarea tezei se întindea chiar pe durata a șapte sau zece ani. Acum însă accesul la o Școală Doctorală a devenit la îndemîna oricărui absolvent de master, care are ceva legături în universitate, niște note decente și care nu știe ce să facă mai departe în viață. Trei ani de zile de așa-zise studii, niște bănuți de la stat sau din programe POSDRU și n-o să mai fie gol înaintea numelui tău. Această schimbare de paradigmă a însemnat o revoluție tacită, dar care însă nu a avut ecou foarte mare în conștiința publicului larg, fără contact cu mediul academic. „Doctorul, tot doctor. Trebuie să fi fost el om deștept de-a reușit să-și dea doctoratul la 27 de ani!”. Sistemul a fost gîndit ca să încurajeze tinerii, să le dea încredere că au ce căuta pe tărîmul științei, dar a asigurat și impostura unor diletanți, care după cinci ani de somn în băncile facultății și o vagă idee despre ce presupune o cercetare cred că pot și merită să devină doctori. De cîți studenți care s-au înscris la doctorat și nu au obținut titlul după trei-patru ani ați auzit?
Proiectul de lege votat în unanimitate de către Senatul României pe 19 februarie, care permite doctoranzilor să se lungească șapte ani cu redactarea tezei pare să ne reamintească de vremurile apuse. Însă e doar o coincidență. De fapt, prin această măsură, care pornește de la afirmația falsă a lui Mircea Grosaru că doctoranzii ar fi rămas fără coordonatori odată cu aplicarea legii 1/2011, nu se introduce decît mai multă deriziune în acest mecanism. Poate că tinerii vor fructifica timpul „bonus” primit în dar pentru a face cercetări temeinice, care vor produce revoluții intelectuale în domeniile de studiu, însă este posibil, în egală măsură, să nu avem decît doctori care după ce au lungit o peltea pînă peste poate și-au fabricat și o teză. O măsură care a „picat” în Senat a fost doctoratul fără frecvență. Este inutilă, cît timp, în taină, se știe că la majoritatea școlilor doctorale pregătirea se face cu insuficientă frecvență și din partea studenților și a profesorilor.
Să ne bucurăm însă că pe palier se va reduce simțitor gradul de invidie, de domni și de doamne. Iar în fața lui Dumnezeu vom fi toți doctori.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu