Șah la primul pion
Editorial 8 decembrie 2011 Niciun comentariu la Șah la primul pion 0Încep luptele nervilor în universitățile ieșene. De luna aceasta, aspiranții la poziția de director de departament, decan și rector, dar și de membru în Consiliul Facultății sau Senat trebuie să își facă publică intenția de candidatură. Primii chemați la apel, ca într-o confruntare de război, așteaptă să ridice armele și să le etaleze în fața adversarilor săi: articole mai multe publicate, activități în care s-au implicat mai cu foc de-a lungul anilor în serviciul Universității, dosare de colaborare cu Securitatea care de care mai limpezi. Alții vor pune la bătaie, spre intimidare, portrete de familie șlefuie, disponibilitatea de-a răspunde la orice oră din week-end jurnaliștilor, preocuparea pentru doleanțele studenților și altele.
Din albiile subterane ale speculațiilor au ieșit, oficial, primele nume care își vor disputa locul în fruntea structurilor de conducere. Foștii rectori țin să-și mai păstreze încă un mandat poziția, în vreme ce figuri noi au ieșit la rampă: prof. univ. dr. Ștefan Georgescu la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, prof. univ. dr. Alexandru Sălceanu și prof. univ. dr. Cornel Munteanu la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. Celelalte universități nu și-au făcut încă public calendarul alegerilor și doar zvonuri circulă momentan asupra celor care ar vrea să-și dispute locul de la căpătîiul unei instituții de învățămînt superior.
Deși propaganda de-abia de-acum începe să se devoaleze pentru publicul larg, sfoara care să-l aducă pe candidatul ce va fi numit în premieră în acest an prin vot universal (conform Legii Educației Naționale) a început să culeagă noduri de multă vreme. Însă acest lucru s-a întîmplat în taină, prin catedre și în cadrul unor întruniri închise. Dar ca-n orice politică, susținătorii încep să se așeze prin tabere în funcție de promisiunile electorale făcute în particular. Noi, în calitate de public larg, le așteptăm pentru a fi despachetate, la vedere, în preajma Crăciunului. Încă nu se știe ce reforme vor să aducă pretendenții, ci doar că ei cred că au ce le trebuie pentru a fi în fruntea universității lor.
Ceea ce putem însă prevedea este că noul tip de vot ar putea aduce surprize: rectorul neamaifiind ales în Senat, ci de toți membrii universității, indiferent de gradul didactic și poziția lor, ne putem aștepta la răsturnări de situație și la strategii diferite de cîștigare a electoratului. Ce rol va juca reprezentativitatea studenților în această chestiune iarăși va fi interesant de văzut: cum vor fi reprezentanții cuceriți și cîștigați în contextul în care, pînă acum s-au cam plîns de lipsă de atenție și nebăgare în seamă din partea celor care fac legea în educație și politica în universități.
Este un bun prilej pentru opinia publică din mediul academic să fie atentă la orice se va întîmpla de-acum încolo în instituțiile de învățămînt superior, pentru a-și putea exprima o poziție pertinentă în momentul alegerii. Anticipăm dispute, confruntări online și offline, dezvăluiri care mai de care, Wikileaks mai mult sau mai puțin academice și mingi aruncate la fileu pentru cei gata să sară în atac. Noi trebuie doar să nu scăpăm esențialul.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu