Sațul poftei ce-am poftit
Editorial 2 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Sațul poftei ce-am poftit 1Aniversările sînt asemeni unor vitrine ticsite cu bomboane de ciocolată, care ademenesc copiii să-și sîcîie părinții pînă le satisfac cele mai năstrușnice pofte. La început ne fură privirea cu o abundență de denumiri pretențioase și cu ținute prețioase, apoi ne atrag de fiecare dată la marșuri și ne invită la conferințe și la pișcoturi.
Noi ne-am făcut săptămînta asta poftele cele mai selecte, mai ceva ca niște puștani care nu știu valoarea banului și se bosumflă de îndată ce nu li se fac toate mofturile. Am pozat într-un auditoriu avizat la decernarea titlurilor de Doctor Honoris Causa unor personalități precum Andrei Pleșu, Virgil Nemoianu, Dan Hăulică sau Hening Hopf. Am mers la pas alături de rectorii universităților ieșene. Am stat la șuetă cu foștii președinți ai României și cu principele Radu. Ne-am destins cu umorul fin al redactorilor de la „Dilema Veche” și apoi ne-am gîdilat timpanele cu vocea Feliciei Filip. Cu alte cuvinte, noi, mîncătorii de covrigi, ne-am delectat cu tot soiul de scofeturi. Ca orice răsfățați ai sorții ne-am ferit să strîmbăm din nas și ne-am impus să nu ne mai foim pe scaun a plictiseală. Fiindcă profesorii ne-au lăsat slobozi, ne-am încrețit frunțile nu a nemulțumire, ci ca să părem mai serioși. Am renunțat să sorbim din beri în aceleași crîșme insalubre unde-i băutura cea mai ieftină și am învățat să ascultăm în loc să trăncănim la adăpostul unei muzici asurzitoare.
Nu putem spune exact ce au însemnat pentru studenți manifestările prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Pentru unii se poate să fi fost doar o poză în fruntea marșului cu pancarta în mînă, pentru alții prilej de revelație. Oricum, ne-am simțit mîndri că sîntem și noi, tinerii, cumva, „vechi”. Am aflat cu acest prilej că zi de zi, cînd ne grăbim să chiulim de la cursuri împingem ușa pe care a intrat A. D. Xenopol. Am aplaudat pentru că ne-am bucurat de înțelepciunea altora și fiindcă avem monedă aniversară și o colecție de cărți cu marca „excellentia”, chiar dacă nu am fi știut ale căror personalități sînt busturile proaspăt dezgolite.
Recunoaștem că nu avem gustul exersat al gurmanzilor autentici și că icrele negre mai degrabă ne stau în gît, fiindcă nu știm cum să le servim. Noi am trăit momentul „150 de ani” hulpav, fără a da dovadă de rafinamentul unor degustători care știu să-și desfete papilele și să savureze. Însă asta vrea să spună despre noi că avem o foame teribilă de tot ce este mai înalt decît cultura noastră populară. Dar nu ne dăm seama, fiindcă ne-am obișnuit să stăm flamînzi.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu