Ultimatum pentru șoarecii de laborator
Editorial 28 februarie 2012 Niciun comentariu la Ultimatum pentru șoarecii de laborator 0Fondurile europene au fost pentru universitățile românești o minune. Ce-i drept, una care s-a lăsat mai cu seamă ocărîtă, decît blagoslovită, de-a lungul anilor, fiindcă prea cu năduf și panică s-a lăsat așteptată adeseori. Cu toate acestea, din 2007 și pînă în prezent, proiectele dezvoltate prin intermediul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) le-au permis universițăților să-i păstreze pe absolvenți în instituțiile de învățămînt superior și să le ofere posibilitatea de-a face cercetare avansată. Ademenindu-i pe tineri cu sume care promiteau mult mai mult decît un salariu de debutant în industrie, le-a îngăduit celor cu veleități de cercetători, ce se anunțau a fi mulți, să facă știință pe bani. Așa s-au format echipe de oameni care au dezvoltat proiecte îndrăznețe de dragul științei. Ce-i drept, o serie de impostori au rămas să facă doctorat doar pentru „bursele alea mari”, iar unii postdoctoranzi s-au adăpostit să mai copilărească puțin la căldura unei sume consistente. Banii, chiar dacă nu veneau niciodată la vreme, odată ce ajungeau erau mai mult decît puteau pretinde. Însă au rămas în universități și mulți tineri care și-au lăsat job-ul de dragul unei cercetări în care și-au investit rostul în viață. Ei erau acei șoareci de laborator care și-au făcut casă din locul de muncă. Mulți nu au folosit banii pentru a-și cumpăra cuptor cu microunde, ci pentru a-și putea derula cum trebuie proiectele. Mulți care, atunci cînd au plecat cu mobilități s-au întors îmbogățiți cu idei cît pentru a împărtăși cu ceilalți felii de cunoaștere în raport cu care mediul academic a devenit insațiabil.
Însă, din această sămînță fermecată de la Comisia Europeană, la noi a încolțit un vrej autohton. Au planat scandaluri asupra modului în care au fost cheltuite fondurile primite, asupra multor proiecte existînd îndoieli legate de maniera de gestionare a banilor la diferite niveluri. Acum, din cauza unor nereguli descoperite de Autoritatea Română de Audit, fondurile au fost înterupte. Dar dacă se suspendă? Dacă se întîmplă o asemenea nenorocire, universitățile sînt puse în situația de a se gîndi la ce ar alege între de a-și închide proiectele și a-și pierde oamenii, și a se împrumuta de la bănci cu sume pe care nu ar avea de unde să le ramburseze. Chiar dacă instituțiile de învățămînt au mai plătit cu bani din buzunarul propriu întîrzierea fondurilor, o eventuală suspendare a acestora va arunca în derizoriu munca unor oameni care nu vor putea fi cumpărați cu altfel de compensații.
Nu ne putem închipui că așa ceva se va întîmpla. La noi mereu „merge și altfel” și, dacă nu se vor putea găsi soluții legale, or dacă oficialii comisiei nu se vor învoi să ne mai dea banii pe încredere, cu siguranță pe ușa din dos se va putea găsi o scăpare. Însă pe aceeași ușă s-ar putea să iasă și cei care s-au înhămat să tragă tare ca să-și împlinească un vis. Dar se știe că obișnuințele de trai se schimbă greu. De pierdut vor avea numai cei care din asta trăiau.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu