Un război al fricii
Editorial 22 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Un război al fricii 53Cînd ai impresia că s-au terminat tragediile și ți-ai dat tot sufletul, împărțindu-ți suferința pentru rude, cunoscuți, prieteni, se întîmplă ceva și mai mare, și mai de amploare, care acaparează tot, inclusiv media. Întîi a fost moartea tînărului polițist Gigină, care conducea coloana fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, apoi incendiul din clubul Colectiv, în urmă căruia încă numărăm victimele, atentatele din Paris, care au înmărmurit Europa și au retrezit fobii și rasism care abia așteptau încă un motiv. În Mali, extremiști islamici au atacat un hotel de lux, omorînd 19 oameni, într-o operațiune revendicată de al-Qaeda, care mai nou duce un concurs de popularitate cu Statul Islamic (ISIL).
După fiecare tragedie europeană apar moraliștii, care mereu ne trag de ureche că nu acordăm aceeași importanță evenimentelor care se petrec pe alte continente ca celor de aici, în neputința lor de a înțelege cum funcționează afecțiunea, care nu poate fi controlată și care automat se îndreaptă către persoanele și locurile cu care ai mai multe în comun, cu care te identifici mai ușor. Asta nu înseamnă că respectivele evenimente nu sînt documentate și discutate, doar că cei care trag astfel de concluzii o fac după o superficială analiză mass media.
Un alt fenomen care trebuie notat e apariția sau reactivarea, ca ciupercile după ploaie, a site-urilor conspiraționist-cretinoide, pe care surprinzător de multă lume le ia în serios. Cocoon.ro, fluierul.ro, expunere.com, activenews.ro și alte zeci și zeci de pagini pline de conținut fără sursă, neverificat, inventat, scos din context, gonflat, pe care sute, mii de oameni îl citesc, îl dau mai departe, îl comentează și îl înfloresc. Sînt pagini care, în căutare de profit rapid, de click-uri și trafic, sînt în stare să inventeze orice, cu editori inconștienți sau indiferenți față de efectul nociv pe care îl au asupra cititorilor naivi și creduli, față de frica pe care o seamănă și rasismul pe care îl alimentează.
Lumea pare din ce în ce mai mult un butoi de pulbere gata să explodeze și analiști politici și jurnaliști încep chiar să vorbească despre „Al Treilea Război Mondial”. Nu m-aș aventura să merg pînă acolo, mai degrabă Statele Unite și Rusia se folosesc de astfel de ocazii pentru a-și purta în continuare războiul proxy din Orientul Mijlociu. Însă, deși nu ne îndreptăm cu adevărat spre un al treilea război mondial, noțiune folosită mai degrabă de jurnaliști prăfuiți într-o tristă tendință de a atrage atenție asupra lor, putem observa cum recentele evenimente alimentează o tensiune generală, mondială, și pun răsadul pentru viitoare conflicte interne, atît în România, cît și în Occident și în Statele Unite. Și deși politicienii se folosesc de astfel de frici și tensiuni pentru a-și construi imagine și a-și face campanie electorală, cel mai elocvent exemplu fiind Donald Trump, pare că sînt inconștienți de efectele pe termen lung al declarațiilor lor. Ne cufundăm într-o lume a urii de dragul unor voturi acordate unor incompetenți de care vom uita, oricum, după cîțiva ani.
Adaugă un comentariu