Voia sorții a decis
Editorial 9 iunie 2010 , de Laura Păuleț Niciun comentariu la Voia sorții a decis 0Le-a fost frică profesorilor. De amenințările ministrului, de a-și pierde banii pe cîteva zile, de a-și lăsa studenții cu situația neîncheiată. Li s-a spus „de la centru”, „taci și înghite” și așa au făcut. S-au închis în sălile de curs și au încercat să-și înăbușe nemulțumirile. Ca și cum nu s-ar fi înțeles cu toții să declanșeze greva generală pe termen nelimitat. Motive pentru renunțarea lor și-au găsit din plin, ca nu cumva să înfrunte reproșul că au fost lași sau nepăsători. După o veche obișnuință românească, renunțarea și resemnarea au fost auspiciile sub care s-a desfășurat un simulacru de protest împotriva reducerilor salariale cu 25%. Drepturile au rămas numai șoptite timid studenților în amfiteatre, ca și cum s-ar fi găsit într-o Românie comunistă în care orice vorbă le-ar fi putut fura libertatea și „bucata de pîine”. Însă nici aici convingerile lor n-au întîlnit empatia. Majoritatea studenților erau prea preocupați de cum să-și găsească scăparea din sesiune printr-o metodă facilă și eficientă.
Manifestarea ostilităților s-a desfășurat previzbil, după cum mulți anticipau: greva a fost pe o o perioadă atît de nelimitată, încît nu s-a limitat decît la a nu mai fi deloc. S-a validat din plin modelul „unii da, dar de fapt, cei mai mulți ba”. Fiindcă cei mai mulți n-au avut credință. Nici în liderii sindicali (din moment ce majoritatea nu și-au văzut decît de propriile interse, nu de ceea ce au perorat), nici în glasul lor – că ar putea răzbate dincolo de zidurile universității. Ci doar în voia sorții. N-au crezut că greva generală sau orice altă formă de protest ar putea schimba ceva. Degeaba au venit cu niște propuneri tardive, cum că o grevă de o zi, concentrată și totală ar fi fost o idee mai bună. Nici în asta n-au crezut cu adevărat, nici măcar o clipă.
S-au convins de un singur lucru. Ghilotina a căzut deja peste capetele lor și nimeni nu mai poate interveni pentru a schimba această sentință injustă. Nici prăbușirea Guvernului pe care o promite opoziția și o vociferează liderii sindicali nu încălzește vreun spirit. Dascălii sînt mai mult obosiți decît revoltați, doar au protestat japonez, românește, limitat și nelimitat cu atîtea prilejuri. Și, de fiecare dată, degeaba.
Ceea ce s-a întîmplat săptămîna trecută nu este decît o oglindă a societății civile românești. Tabloul pe care l-am privit este unul în care disperarea nu mai este conturată în tușe groase, în lumini și umbre, ci într-un amestec neomogen și disonant de culori stridente și nepotrivite. Este o schimonoseală a ideii de libertate și-o îngenunchere în fața unei democrații strîmbe. Prin acest gest am devenit, cel puțin preț de cîteva generații, o nație de atei.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu