Cum au consumat politicienii hîrtie

Opinia de la centru Niciun comentariu la Cum au consumat politicienii hîrtie 4

În ultimele două săptămîni, îi ve­deam în fiecare zi la gura de me­trou. Cei mai mulți n-aveau mai mult de 24 de ani, iar pe chipurile lor schi­monosite de oboseală și căl­du­ră, numai politică și îndîrjire electo­ra­lă nu citeai. Le-am refuzat de fiecare da­tă promisiunile – tipărite pe hîr­tie lucioasă sau cerată – chiar dacă mai veneau cu cîte un pix, calendar (ci­ne naibii mai are nevoie de un calendar de hîrtie?) sau nu știu ce alte ob­ie­c­te de papetărie.

Într-o zi ploioasă, am refuzat pînă și umbrela pe care mi-o ofereau, călduros, puștanii unui alt par­tid. Unii tineri erau mai creativi și făceau mici glume, alții mai ecolo­gici se îmbrăcau în brazi, de zi­ce­­ai că sînt odorizantele de la ma­și­ni, și-ți ofereau alte promisiuni. Ti­pă­rite tot pe hîrtie lucioasă.

Așa am vrut eu să protestez în fa­ța neroziilor campaniei electo­ra­le. În primul rînd, aceste sînt al nai­bii de prost gîndite; nu m-au a­tras planurile de campanie scrise gre­șit gramatical, care țipau în sem­ne de exclamare sau unde grafici­a­nul a uitat să-și ridice degetul de pe Ca­ps Lock. N-am vrut să văd po­li­ti­cieni decupați în Adobe photoshop de-o mînă suferindă de Par-­k­in­son sau afișe scrise cu „pt” în loc de „pentru” și „s4” în loc de „secto­rul 4”. De sloganuri nu ne legăm, sî­nt unii mai buni care se ocupă de a­cest amănunt, dar de primari gos­po­dari și oameni care continuă ce au început (dar ce-au început, mai e­xact?) ne-am pricopsit pe toate pa­nourile și clădirile. Parcă am fi vo­tat prietenii lui Moromete din poiana lui Iocan.

Tot în semn de protest personal, nu m-am implicat în nici o dis­cu­ție, fie ea la cafea, pe Internet, în lift, cu nimeni. N-am vrut să vor­be­sc despre partide, pentru că nu am sim­țit nici o urmă de ideologie, pe­se­mne c-au devenit ambidextre; m-am ferit de comentarea planurilor acestora, pentru că semănau mai de­grabă a listă de cumpărături scri­să de-o gospodină în capot înflorat. N-am zis să apelăm la calm și ra­ți­u­ne, poate nici la bun simț, dar mă­car să fi renunțat la acea ură pe ca­re politicienii o emanau din toți po­rii. Am simțit o ură viscerală, a­proa­pe patologică, de-mi aducea a­min­te de Jack Torrance, din Shining-ul lui Stanley Kubrick. Alegerile s-au transformat într-o răzbunare pu­ră și distructivă, iar dezbaterile, și a­lea puține la număr, aduceau a hăr­țuieli de la colțul blocului.

Poate că Nicușor Dan era un nou suflu, oricît de clișeistică ar fi a­ceastă exprimare, însă se pare că oa­menii au decis că va eșua, îna­in­te de-ai da șansa eșecului. Au ieșit a­celeași marote, pînă la urmă, vor­ba unui coleg de-al meu, poate că su­ferim de sindromul Stockholm. Mie doar mi-a lipsit decența, eu de asta am protestat. În plus, au con­su­mat prea multă hîrtie.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top