Între prieteni
Opinia de la centru 18 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Între prieteni 1Să presupunem că mîine deschizi calculatorul, ești unul dintre cei 2.500.000 de utilizatori români de Facebook și îți apare mesajul „Pagina nu există”. Probabil că evenimentul nu ar trece fără urmări pentru o tînără ca Maria. „Sînt aproape întotdeauna pe Facebook. Dacă nu sînt online de pe calculator, sînt online de pe telefon”.
Maria are 23 de ani, destulă minte și destul talent cît să fie respectată la locul de muncă și un apetit incredibil pentru iluzia vieții de pe Internet. Mariei îi curge Facebook prin vene, respiră Hi5, se hrănește cu bloguri și dă „refresh” la mailul deschis în permanență mai des decît clipește. Într-o zi normală își face timp cît să descrie în rețea, mai mereu în doar cîteva cuvinte, stări sau gînduri. Maria este mereu acolo. Nu e printre cei care caută să pună la comun doar articole sau link-uri distractive. Face cunoscut inclusiv că merge să ia prînzul, urează tuturor „Neatza” cu o piesă de pe YouTube sau întreabă dacă nu are careva chef să bea o cafea. Comentează cînd ceva îi place, dă „like” la pozele altora în cantități industriale și are un ritual, un traseu pe care îl parcurge printre anumite profiluri de Facebook preferate dimineață de dimineață, seară de seară. Maria e prinsă de calculatorul ei ca scoarța de copac și, în spatele privirii mereu luminate de monitor, poți să vezi că totuși e încă în toate mințile. „Postez des pentru că am în lista de prieteni oameni pe care îi interesează ceea ce am de zis și cărora le pasă de stările și gîndurile mele”.
Pare o tipă deschisă, își recunoaște dependența, dar o pune mai degrabă pe calitățile Internetului decît pe vreo slăbiciune pur umană. „Personal, nu cunosc o altă rețea socială care să capteze atîta atenție și căreia să-i dedic atîta timp zilnic. (…) Îmi place Facebook-ul pentru că mă ajută să țin legătura cu prietenii mei care sînt împrăștiați prin toată lumea și cu care nu aș avea un mod de interacționare mai simplu și convenabil”.
Dacă mîine rețeaua de socializare care îi ocupă timpul ar dispărea, așa cum circula un zvon zilele trecute pe net, Mariei Voloh îi place să creadă că nu ar fi o tragedie. Dar „ar fi absurd să închizi o afacere care este printre cele mai profitabile din lume și Mark Zuckerberg știe asta”, analizează fata. Ce ar pierde tînăra fără rețeaua preferată? Mulți prieteni. Și un obicei: nu ar mai putea „stalk-eri” – urmări – persoanele care o interesează. „E o glumiță aici: s-au făcut și tricouri cu «I’ve been stalking you on Facebook for the past five years», (n.r. Te-am urmărit pe Facebook) dar aș trece peste asta și probabil m-aș muta pe un alt site de rețea socială”.
Maria zîmbește în mai toate pozele puse pe net. Are în prezent 369 de contacte. Face curățenie pe profil săptămînal, păstrează numai ce consideră că e indispensabil și îi place să creadă că dacă nu ar fi atît de atentă cu imaginea ei virtuală, ar fi trecut lejer de 1.000 de „prieteni”.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu