Larousse, varianta americană

Opinia de la centru Niciun comentariu la Larousse, varianta americană 1

În fiecare joi seara mă cocoțam prin­tre pernele și plapuma din dormi­to­rul părinților și așteptam ora 21.00. Du­pă jurnalul de știri de pe Pro TV, mă mai uitam o oră la vreun serial, iar apoi dădeam repede pe Discovery.

Joi era seara crimelor și a detecti­vi­lor. Sau „quality time” cu maică-mea, i-aș fi spus eu mai degrabă.  Dacă unii bă­ieți mergeau la pescuit sau la re­pa­rat mașina din fața blocului, eu ur­mă­re­am criminalii din America, din pa­tul meu din Botoșani. Și vă spun că dis­­tanța nu era deloc mare; mereu a­veam acea speranță că voi putea des­conspira orice criminal din orașul meu, numai pentru că m-am uitat la a­ceste documentare.

Mai întîi era „FBI Files”, iar apoi, crimele se nișau și venea „Medical detectives”. Nu mă înspăimîntau des­coperirile din beciuri sau canale, iar sîngele era dat pe micul ecran în can­tități minore. Știam că fiecare caz pe ca­re emisiunea îl prezenta era deja re­zolvat și, oricum, totul se termina cu bine. Ve­­deam aceste documen­ta­re ca pe un soi de tutorial, lecții pen­tru vii­tor, nu se știe niciodată cînd vei avea o soluție de ethanol la îndemînă.

Pe Discovery, la fel ca mulți al­ții, mi-am petrecut o bună parte din co­pi­­lărie; am urmărit evoluția plane­te­lor și am văzut, pe hărți mari cît te­­levizorul, strategiile din timpul răz­­boaielor mondiale. Nu spun că el a ți­nut rolul profesorului de istorie sau bi­ologie; în nici un caz nu a fost mai bun decât ce-am învățat la școală, în­să Discovery doar era mai cool.

Acest canal împlinește acum 15 ani de cînd a emis, pentru prima da­tă, și în România. S-au schimbat mul­te de atunci, poate că emisiunile s-au co­mercializat sau doar căutăm noi pro­ducții mai sobre și care să aibă pe fun­dal o voce cu accent britanic. Ce-i drept, s-a mărit numărul produc­ții­lor cu și despre tatuaje, reparat ma­șini și că­utat fantome prin case pus­tii, dar trebuie să recunoaștem că a reu­șit să stîrnească apetitul a milioane de ro­mâni pentru istorie, știință sau cri­mi­nalistică. Nu spun că este cel mai bun post, am găsit criminali mai in­te­resanți pe BBC și National Geo­gra­­phic, Viasat History are niște e­pisoade despre dinastiile europene ne­mapomenite, dar, dînd la o parte acel „spectaculos” și „bombastic” din jurul fiecărei emisiuni, Discovery are foarte multă informație pentru un telespectator obișnuit.

La început era văzut că un post de nișă, iar acum, conform unui articol din „România Liberă”, Discovery a devenit „singurul motiv pentru care mai am televizor”. N-ar trebui să ne bu­curăm de succesul postului, ci să ne întristăm de cărările greșite pe care au apucat-o celelalte canale de televiziune.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top