Larousse, varianta americană
Opinia de la centru 12 martie 2012 Niciun comentariu la Larousse, varianta americană 1În fiecare joi seara mă cocoțam printre pernele și plapuma din dormitorul părinților și așteptam ora 21.00. După jurnalul de știri de pe Pro TV, mă mai uitam o oră la vreun serial, iar apoi dădeam repede pe Discovery.
Joi era seara crimelor și a detectivilor. Sau „quality time” cu maică-mea, i-aș fi spus eu mai degrabă. Dacă unii băieți mergeau la pescuit sau la reparat mașina din fața blocului, eu urmăream criminalii din America, din patul meu din Botoșani. Și vă spun că distanța nu era deloc mare; mereu aveam acea speranță că voi putea desconspira orice criminal din orașul meu, numai pentru că m-am uitat la aceste documentare.
Mai întîi era „FBI Files”, iar apoi, crimele se nișau și venea „Medical detectives”. Nu mă înspăimîntau descoperirile din beciuri sau canale, iar sîngele era dat pe micul ecran în cantități minore. Știam că fiecare caz pe care emisiunea îl prezenta era deja rezolvat și, oricum, totul se termina cu bine. Vedeam aceste documentare ca pe un soi de tutorial, lecții pentru viitor, nu se știe niciodată cînd vei avea o soluție de ethanol la îndemînă.
Pe Discovery, la fel ca mulți alții, mi-am petrecut o bună parte din copilărie; am urmărit evoluția planetelor și am văzut, pe hărți mari cît televizorul, strategiile din timpul războaielor mondiale. Nu spun că el a ținut rolul profesorului de istorie sau biologie; în nici un caz nu a fost mai bun decât ce-am învățat la școală, însă Discovery doar era mai cool.
Acest canal împlinește acum 15 ani de cînd a emis, pentru prima dată, și în România. S-au schimbat multe de atunci, poate că emisiunile s-au comercializat sau doar căutăm noi producții mai sobre și care să aibă pe fundal o voce cu accent britanic. Ce-i drept, s-a mărit numărul producțiilor cu și despre tatuaje, reparat mașini și căutat fantome prin case pustii, dar trebuie să recunoaștem că a reușit să stîrnească apetitul a milioane de români pentru istorie, știință sau criminalistică. Nu spun că este cel mai bun post, am găsit criminali mai interesanți pe BBC și National Geographic, Viasat History are niște episoade despre dinastiile europene nemapomenite, dar, dînd la o parte acel „spectaculos” și „bombastic” din jurul fiecărei emisiuni, Discovery are foarte multă informație pentru un telespectator obișnuit.
La început era văzut că un post de nișă, iar acum, conform unui articol din „România Liberă”, Discovery a devenit „singurul motiv pentru care mai am televizor”. N-ar trebui să ne bucurăm de succesul postului, ci să ne întristăm de cărările greșite pe care au apucat-o celelalte canale de televiziune.
George GURESCU
Adaugă un comentariu