Parlamentari, vă dăm lucrare de control
Opinia de la centru 22 ianuarie 2013 Niciun comentariu la Parlamentari, vă dăm lucrare de control 1Noul legislativ are 588 de parlamentari, cel mai mare număr de pînă acum, din istoria României. O parte dintre ei au fost validați de votul nostru, iar alții au intrat la grămadă, în urma unei legi șchioape. Fără îndoială că nu-i știți pe toți. Nici nu trebuie; v-ați umple inutil capul cu nume pe care nu le veți mai auzi decît peste alți patru ani. Pînă atunci, îi lăsăm să facă ce vor, căci sînt aleșii noștri.
Noi, ca societate civilă, nu putem decît să-i trecem pe niște liste negre, însă, odată ajunși în Parlament, nu-i mai putem scoate, uneori nici chiar cu cătușele. Penal, ei pot fi trași la răspundere, dar cînd vine vorba de munca și valoarea lor ca politician, numai oamenii îi pot sancționa. Din păcate, cei din urmă au, uneori, memorie de pește și uită cum s-a comportat alesul lor. Pentru acești parlamentari, care s-au remarcat prin proiectele demne de poveștile lui Păcală, ar trebui creat un adevărat Departament de Resurse Umane, spaima oricărui angajat român de rînd.
Gîndiți-vă că Ioan Ghișe ar putea fi evaluat în funcție de proiectele legislative pe care le-a propus. Vă mai aduceți aminte cînd liberalul voia să-l demită pe președinte sau să testeze psihologic jurnaliștii? Bonus, el este cel care voia ca buletinele informative de la televizor să fie împărțite în știri pozitive și negative.
Un alt camarad din Parlament este Victor Socaciu, care a vrut ca filmele să fie dublate în limba română, pentru a proteja identitatea limbii noastre. Tot el a dorit să elimine taxa radio-tv și a vrut să interzică apariția bunurilor din patrimoniul național în reclame. Se foloseau „abuziv”, declara el.
Un politician de la PDL voia să taie toți plopii de pe marginea șoselelor, altcineva voia să oblige băncile să amîne cu cîțiva ani plata ratelor de către români și, mai nou, un reprezentant al Partidului Domnu’ Dan vrea ca studenții cu note bune să fie angajați imediat, după absolvire.
Astea sînt cele comice, însă au fost propuse sau chiar adoptate alte legi special scrise pentru anumite grupuri sau persoane. Sorin Roșca Stănescu deja umblă prin penitenciare pentru a-și formula un proiect legislativ pentru grațierea unor deținuți, pe motiv c-ar face economie la buget, iar CNA ar trebui să devină un soi de inginer al audiovizualului, restrîngîndu-i, astfel, rolul de garant al „interesului public în domeniul comunicării audiovizuale”, după cum scrie chiar în Legea 504.
Mai mult, fosta prezentatoare Gabriela Firea vrea să ofere cîteva „sfaturi” Televiziunii Române, pentru un mai bun management. Nu contează că acest lucru se cheamă (re)politizarea instituției. În timpul protestelor din ianuarie, la TVR era „o oază din altă lume” (rtv.net) și, adaugă ea, jurnalele n-au prezentat acest subiect. Are dreptate, nu l-au prezentat ca Antena 3, televiziunea unde lucra ea în ianuarie. Dar astea nu mai contează, acum că-i senator.
Aș vrea, ca domnul Ghișe care încerca să-l „retragă” pe Băsescu de la Cotroceni, să îmi iau votul înapoi. Dar cum acest lucru nu este decît o fabulație, data viitoare să nu mai punem ștampila cu ură, așa, doar ca să nu iasă „celălalt”. Altminteri, tot domnul Ghișe va mai sta patru ani, și deja e parlamentar din 1992.
George GURESCU
Adaugă un comentariu