Pilda lui Vasile P.

Opinia de la centru Niciun comentariu la Pilda lui Vasile P. 1

Niciodată nu poți să împarți oa­me­nii în alb și negru. Să fii categoric cînd vine vorba de natura umană es­te un gest al naibii de stupid și ieftin, e ca și cum ți-ai ordona viața în funcție de zodia sub care te-ai născut. Nici­cînd nu am întîlnit oameni mai catego­rici și cu o judecată atît de necondi­ționată ca-n politica țării noastre. Fă­ră îndoială, fără dram de nesiguranță în vocea lor, acești corifei ai demo­cra­ției ne-au zis, ani la rînd, cum arată dreptatea, în caz c-o vom întîlni vreo­dată pe stradă. Nu ne-au zis și ce să fa­cem cu ea.

Toată lumea spune că, de cîteva luni, ne tot aflăm la marginea pră­pa­s­tiei, iar acum este momentul să ne de­cidem care ne va fi viitorul. Sin­cer, de cînd ne-am format ca stat, tot ne-am aflat pe marginea prăpastiei și încă n-am dat cu fundul de groapă. Sînt oameni care, în astfel de vremuri, au preferat să dea foc patului lui Pro­cust și să-și vadă de viață uitîndu-se în cealaltă direcție. Vasile Paras­chiv este unul dintre acești oameni; di­si­dent român și om de rînd, în 1968 el a anunțat că se retrage din Partidul Co­munist pentru că simțea că parti­dul nu-i mai reprezintă interesele. Un an mai tîrziu, el este arestat și internat la un spital de psihiatrie. Nu s-a astîmpărat și și-a continuat mica di­si­dență, în 1971, a fost din nou internat, același lucru s-a întîmplat și cinci ani mai tîrziu.

A fost considerat nebun, el trebuia să fie un nebun, pentru cei din Se­curitate. Cine putea să spună că PCR nu arăta calea cea bună? A fost răpit, bătut, chinuit, internat și hăr­țu­it, însă el n-a renunțat la visul lui: voia să înființeze primul sindicat liber din România. După căderea comunismu­lui, voia să-și facă dreptate și i-a dat în judecată pe cîțiva dintre procurorii și tor­ționarii care s-au ocupat de cazul lui. În 2008, statul a acordat Neîn­ce­pe­rea Urmării Penale. Într-un alt pro­ces, în care cerea despăgubiri statului, Curtea Supremă i-a respins ce­re­rea. Traian Băsescu i-a oferit o distin­cție, pe care el a refuzat-o, în­tru­cît nu s-a simțit îndreptățit, la aproape 20 de ani de la Revoluție. Era un ne­bun, spunea Alina Mungiu Pippidi în ne­crologul pe care i l-a scris. „Această formă de nebunie, din păcate, nu e con­tagioasă! Nu a murit încă nimeni la noi că s-a contaminat de puterea exem­plului”, continua ea.

În nici un caz să nu ne compa­răm cu drama și dîrzenia de care a dat dovadă acest om. N-aș vrea nici să com­parăm România de azi cu cea din anii ’70; Vasile Paraschiv este o pil­dă de unde fiecare trebuie să-și tragă în­vă­țăturile de care are nevoie. Să nu dăm vina pe sistem și pe politicieni pentru că ne-au mințit.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top