Politică de mahala

Opinia de la centru Niciun comentariu la Politică de mahala 2

Fiți onești acum, cîți dintre voi au fost ofensați de campaniile engle­zi­lor?

Orgoliul vostru de mari români a fost cumva atacat de glumele proaste des­pre vremea britanică? Nu cred că ați pus la suflet ceața pe care ei ne-au a­run­cat-o în față și de acum o să-i pri­viți ca pe niște băutori de ceai națio­na­liști și șovini. Sincer, mă îndoiesc că pî­nă și ei au crezut într-adevăr în tot ce au spus, la urma urmei, uitați-vă la mo­ti­vele pe care le-au scos la înaintare. Taică-miu a plecat, în anii ’80, în Irak, și a lucrat pe cele mai afurisite șan­tie­re care puteau exista la vremea aceea, chiar credeți că el a consultat progno­za meteo, înainte să se decidă dacă să se ducă sau nu acolo?

Dacă vrei să ții un popor afară, nu îl amenința cu bețiile care au loc pe stră­zile din orașele britanice. Apoi, nu le publica în The Mirror și alte ta­blo­ide mîzgîlite cu roșu. Gîndiți-vă ce pă­rere și-ar face englezii dacă ar citi Click sau CanCan. Am fi o țară un­de elevii fac numai sex în școli, unde vre­mea e apocaliptică de la o săptămînă la alta și românii ar suferi de IS­TE­RIE, ȘOC și „N-o să-ți vină să crezi”. Am fi mai pasionali și instabili psihic decît orice altă nație.

Lăsînd la o parte gluma și campa­nia făcută de gândul.info, astfel de ne­mulțumiri vizavi de cotropirea unei țări există în toată Europa. Primii vi­zați sînt musulmanii; în Elveția, mi­na­retele au fost interzise printr-un refe­rendum național, în 2009; în urmă cu doi ani, în Franța a intrat în vi­goa­re legea care interzicea purtarea vă­lu­lui islamic în locuri publice, după o pu­ternică dezbatere în societate, iar po­pulația Germaniei, țară cu cea mai ma­re minoritate de musulmani din Europa, crede că islamul înseamnă ură, violență și-l asociază cu fana­tism și radicalism. Aceste date au apărut într-un sondaj făcut de cotidianul Frank­furter Allgemeine Zeitung anul trecut.

În astfel de vremuri, naționa­lis­mul, ura și patriotismul fals pot de­ve­ni arme politice destul de puternice. Așa au cîștigat dictatorii puterea. Și au cîștigat-o într-un mod democratic, nu au furat alegerile (Hitler, de exemplu). Deși nu are legătură cu Europa, o ast­fel de situație a existat în India, un­de o grupare naționalistă hindusă a reu­șit să dea țara înapoi cu zece, sute de ani, cu un astfel de discurs. Shiv Sena, nu­mele grupării, a început o intensă po­litică de ură împotriva celorlalte re­li­gii din India; a fugărit musulmanii din Mumbay, au crescut numărul cri­melor în masă împotriva musulma­ni­lor și creștinilor și, în 1996, autori­tă­ți­le au schimbat numele orașului din Bom­bay, în Mumbay, ca să scape de influența islamică.

Un The Sun nu-i oglinda perfec­tă a societății britanice, așa cum nici po­liticienii nu sînt. Trebuie să nu ne mai fie frică de cei de lîngă noi, in­di­ferent de religia sau etnia lor. Acest lucru nu se va face prin campanii fru­mos postate pe Internet, acest lucru se face prin toleranță și încredere.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top