Povestea berii fără reclamă

Opinia de la centru Niciun comentariu la Povestea berii fără reclamă 11
Beer O’Clock

Westmalle, Orval, Ankerbrau, Krusovice sau Rochefort sînt câteva dintre berile la care nu ai să vezi re­clame la televizor sau în ziare. La fel ca vinurile bune, le recomandă tra­di­ția și finii cunoscătorii ai berii. Și mai multe astfel de beri cu dantelă, cu parfumuri naturale, cu miros de ce­reale, danf de flori de câmp sau fruc­te, se găsesc la Berr o`Clock, în Cen­­trul Vechi al Capitalei, undeva pe strada Gabroveni.

Înainte să intre în frigidere, toa­te berile, cam 10 pe lună, sunt de­gus­tate şi analizate bine de şeful lo­calului, un fin cunoscător. De pes­te cinci ani studiază berea. A în­vă­țat istoria fiecărui brand în parte și a stu­diat toate categoriile în care se împart.

Secretul unei beri bune se vede şi pe etichetă, la termenul de ga­ran­ţie, niciuna nu expiră mai devreme de 4 ani. O altă regulă, la care ţine cu încăpăţânare șeful localului e ca fiecare brand să aibă pahar. Pe lîngă berile fructate făcute de belgi­eni, la Beer o`Clock găseşti şi bere afumată, o băutură excelentă pentru cei care îndrăgesc şunca a­fu­ma­tă, are gust identic. Ba mai mult, ci­­neva a primit chiar și bere fiartă. Nu e o chiar o glumă pentru că e­xis­tă un anumit tip de bere nemțească care se poate prepara exact ca vinul.

Poate puțin știu, însă la fel ca somelierii și degustătorii de vinuri există și specialiști în bere. Șeful Beer o`Clock și-a caracterizat cîteva dintre berile preferate.

Trappistes 10 are un aspect tulbure, culoarea roş­cat maronie, spu­mă medie. E uşor picantă şi are gust de prune, stafide şi coacăze negre. Se simt şi arome florale, vanilie, de caramel, lichior şi combinaţii de ciocolată şi lemn dulce. Alcool 11,3% are și vine din Belgia.

Aecht Schlenkerla e o bere neagră, aroma de fum provenind din malţul de Schenkerla, care este afumat cu ajutorul crengilor de fag. Are alcool 5,1% și e făcută de nemți.

Schneider Tap 6 are culoarea rubinului închis, iar mirosul a­min­teşte de cereale şi fructe uscate, îm­ple­tite cu accente de ciocolată, cu­i­şoa­re şi nucşoară. Are alcool 8,2% și e făcută de nemți.

Krusovice are gust dulce şi complex de caramel şi arome subtile de hamei, iar gustul final e uşor acrişor. Culoarea este maroniu în­chis, iar spuma este uşor cremoasă. Are al­cool 3,8% și e făcută de cehi.

de Ionuț FANTAZIU | Yahoo News România

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top