Promoții în toată luna decembrie

Opinia de la centru Niciun comentariu la Promoții în toată luna decembrie 1

După o zi națională uitată la fel de repede ca o porție de fasole cu cio­lan, luna decembrie parcă n-ar în­se­mna nimic altceva decît Crăciun și Revelion. Reportajele vorbesc des­pre cheltuielile din „luna cadourilor”, des­pre brazii ca din „povești”.

Dar mai este și un alt subiect care, la mai bine de 20 de ani de cînd s-a produs, susci­tă în continuare atenția și creativita­tea debordantă a jurnaliștilor. Re­vo­luția din 1989 și Nicolae Ceaușescu sînt readuse în articole și reportaje a­vînd mereu cîte un „șoc” sau „incendi­ar” îndesat între două cuvinte.

Am aflat despre dictator că ar fi a­vut tendințe de homosexual cît a fo­st închis în pușcărie, la Realitatea Tv, Ga­bi Luncă spunea c-a făcut-o pe E­lena să plîngă pe ritmul melodiei „Am crescut băieți și fete”. Doamna su­fe­re­a și de „boli femeiești” și avea rîcă pe ne­­potul Nicolae, pentru că el l-ar fi dus pen­tru prima oară pe fiul ei la „doa­­mne”. „Adevărul” ne spune că ti­ra­nii au stat trei ani în concubinaj și că „ni­ci modestia și nici onestitatea de a-i re­pre­zenta pe săraci nu-i caracterizau pe Ceaușești. Deja în 1949 erau mu­ta­­ți în inima cartierului Primăverii, pe strada Herăstrău nr.27”. Apoi, „Li­­bertatea” i-a analizat personalitatea, spu­nînd că „se simțea protejat de so­ția sa, Elena”. Toate astea după o dis­cu­ție cu un autor cvasicunoscut, care a scos o carte despre „explorarea multidime­nasională și multidisciplinară a perso­­na­lității”.

Mai mult, „incendiare” sînt și po­zele din timpul regimului, unde-i ve­dem în diferite iostaze („romantice”, „la vînătoare”) pe cei doi condu­că­to­ri. De­și le putem găsi și pe Fototeca on­li­­ne a comunismului (proiect inițiat de Institutul de Investigare a Cri­me­lor Comunismului și Memoria E­xi­lului Românesc), iar toate aceste in­formații sînt la dispoziția oricui, ele sună mai bine cînd sînt îm­bră­ca­te în ironie, cînd autorul devine vocea po­porului asuprit și dă lecții de mo­ra­litate. Una e să-l citești pe Keith Hit­­chins sau pe polonezul Adam Bu­ra­kow­ski, care în note de subsol pun nu­mele arhivelor și nu „orgiile” la ca­re mer­gea Valentin Ceaușescu.

Cîteva cărți care se dau ca supliment la ziarul de luni nu ajută cu ni­mic. Istoria nu e literatură de pro­mo­ți­e, iar cînd oferi această notă de ta­blo­­id ar­ti­­colelor, nu obții decît bîrfă ie­ftină.  Ob­­­sesiile jurnalistice n-au ce că­uta a­tunci cînd vrei să aduci „ade­vă­rul a­b­solut” despre Ceaușescu sau Re­­vo­lu­ția din 1989. Dar anul ăsta eu aș­te­pt să citesc în ce vrăjitoare credea E­le­na.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top