Un oraș de provincie
Opinia de la centru 17 ianuarie 2012 Niciun comentariu la Un oraș de provincie 3Întotdeauna mi-a fost frică să mă așez pe una dintre băncile din fața acelui monument. Mereu erau ocupate de romii care locuiau prin zonă, iar între cojile de semințe aruncate victorios pe jos, auzeai ba cîte o înjurătură, ba cîte o amenințare acompaniată de o creangă ruptă din copaci.
Monumentul ostașului român era punctul de întâlnire al tuturor locuitorilor din centrul vechi al Botoșaniului și de fiecare dată cînd veneam de la piață, îmi mușcam buzele de frică. Centrul vechi era un soi de mozaic între clădiri dărăpănate cu geamuri largi, pături înflorate trîntite în balcoane și romi care-și duceau copilăria între gunoi și istorie.
Nici nu aveai ce să faci în zonă. Singurul comerț sănătos se făcea zece pași mai în vale, în piață, iar parterele acestor clădiri erau ocupate de magazine de îmbrăcăminte unde clienții nu intrau decît să privească sfios manechinele chinezești.
La Crăciunul din 2011, manechinele au rămas, unele chiar au căpătat niște culoare în obraji, însă centrul vechi al orașului a renunțat să mai fie mahalaua Botoșaniului. Au trecut cam doi ani de cînd autoritățile au anunțat că vor începe renovările clădirilor și reabilitarea întregului spațiu, iar pînă acum au făcut o treabă foarte bună. E o senzație plăcută să ajungi în orașul în care te-ai născut și să vezi cum lucrurile cresc pe lîngă tine.
Clădirile de lîngă biserica Uspenia (da, acolo unde a fost botezat și Mihai Eminescu, sic!) au revenit la acel gălbui al anilor interbelici, geamurile pline de ziare și abțibilduri de la ness au fost înlocuite cu tîmplării serioase, lipsite de acel alb „de termopan” românesc.
M-am bucurat să văd că nu s-a dat cu nici o spoială roz sau vișinie, iar pereții și-au păstrat stucăturile și decorațiunile bogate de deasupra geamurilor sau din zona balcoanelor. E frumos să vezi că au fost curățate gangurile pline de gunoi și c-au fost asfaltate toate drumurile din spatele acestor clădiri. Monumentul Ostașului a fost curățat la rîndul lui, iar băncile au fost înlocuite, dalele – devenite între timp laitmotiv al „renovării” românești – au fost înlocuite cu piatră serioasă. Nu mi-e rușine să spun că centrul vechi al Botoșaniului arată mai bine decît cel al Iașului, unde singurele renovări sînt făcute în jurul tonetei de la Fornetti.
E un oraș curat, are piste de bicicliști mai bune de o sută de ori decît prostiile galbene din București, însă mai trebuie să aibă și o economie acum.În afară de casierițe și paznici la cele trei hipermarketuri din oraș, altceva nu oferă piața muncii. Dar măcar acum nu îmi mai este frică să stau pe băncile din centru. Și dați o fugă pînă acolo, nu e Sibiu, e doar Botoșani.
George GURESCU
Adaugă un comentariu