Anii, îmbrăcați în coperți
Pastila de după 24 octombrie 2016 Niciun comentariu la Anii, îmbrăcați în coperți 26
Tu ai un frigider pe care, dacă nu-l deschizi acum, cînd îți spun eu, îl vei deschide oricum mai încolo, cînd ți se va face foame. Sau diseară, cînd o să-ți fie poftă de bucata aceea de plăcintă cu mere, înghesuită de maică-ta într-o caserolă fistichie. Și plictisit, și tot o să-l deschizi. N-ai să reziști să nu. Încurcat, o să te ridici din pat și-o să-ți cauți șlapii: o să te duci să vezi ce-i cu frigiderul ăla. Un șlap se află cel mai probabil sub masă, printre soluții de curățat parchetul, ghemotoace de praf și sticle goale de bere.
Mînerul frigiderului e unsuros și rece; îl apuci între două degete și tragi de el. Înăuntru, o realitate împuțită, iluminată de-un bec șleampăt, populată de cinci cîrnați, niște tuburi cu sos de usturoi, o sticlă de suc, conserve de pește, o sticlă de vin alb, o cutie de margarină cu Omega 3, ketchup și muștar-ambele picante. Pune mîna pe sosul de usturoi, cel pe care scrie cu litere verzi-cu pulpă. Nu te mai uita la ingrediente, treci direct la codul de bare. Cinci nouă patru unu unu șase opt zero zero zero cinci doi trei. Cifrele astea nu-ți spun nimic. Mai departe, mîna ta o să apuce o conservă de pește. Alt circ cu linii subțiri-care lungi, care scurte, și cifre.
Tu ai un dulap vechi și prăfuit căruia îi spui bibliotecă. E așezat lîngă frigider ca să-ți aducă aminte de hrana pentru celălalt stomac, cel pe care nu ții minte să-l fi auzit vreodată huind că e gol. Sînt optzeci și nouă de volume acolo și, din motive pe care n-ai fost curios să le afli, optzeci și nouă e un număr special. S-ar putea să fie vorba doar de-o simplă adunare între vîrstele alor tăi. Patruzeci plus patruzeci și nouă este egal cu optzeci și nouă. Ei s-or fi gîndit că-s romantici dacă transformă fiecare an într-o carte de beletristică. O să destrami pătura de praf așternută deasupra paginilor vechi și o să ridici o carte. Pe ultima copertă, o să găsești întotdeauna un cod de bare care n-o să-ți spună nimic și pe care o să-l privești indiferent.
Peste cîteva zeci de ani, o să-ți apropii buzele ofilite de urechile nepoților și-o să le spui că totul, în jurul lor, are un cod de bare. Ei or să fie prea mici ca să înțeleagă ce vrei să spui, așa că îți vor zîmbi cuminței și îți vor cere bani de înghețată.
Adaugă un comentariu