Canonul celor vrednici la buzunar

Pastila de după Niciun comentariu la Canonul celor vrednici la buzunar 14

Stau în același cartier muncito­resc din Iași de mai bine de 21 de ani. Cam de pe atunci, au răsărit în marginea asta a orașului vreo cinci șantiere de biserică. Nici în ziua de azi nu s-a finalizat vreo construcție. Lumea nu prea mai dă bani, decît dacă păcatele pe care le fac sînt prea mari. Cel puțin, așa am auzit de la bătrînii mei vecini, care își împart pen­sia între facturi și biserică. Oa­menii păcătuiesc și de multe ori nu-și mai aduc aminte.

Alții au regrete și ca­ută liniștea doar în apăsarea nopții, care nu mai e un sfetnic bun, ci de­vine un moment în care povara is­pi­telor dă năvală în sufletele deja tulburate. Cei mai mulți alungă starea asta abia a doua zi, cînd fac loc altor păcate răscumpărate mai tîrziu pe sub icoane. De ce dau oamenii bani la biserică? Cu siguranță nu pentru că nu au un­de să se roage. Poate că, în sinea lor, încheie o tranzacție binefăcătoare: plă­tesc pentru a se împăca cu greșelile lor. Așa caută ei liniștea sufletească, fără să realizeze că și-au crestat păcatele în inimă, nu pe bancnote de care se pot descotorosi în gardul primei biserici care le apare în cale.

Să fie oare banii donați la biserică de creștini-ortodocși echivalentul in­dulgențelor papale ale catolicilor? Cutia milei pare a fi scurtătura noastră către iertare. Dincolo de faptul că ne mințim singuri și dăm lucruri materiale pe aparența liniștii sufletești, mai este și problema recidivării: banii din buzunar se termină, dar metodele de a călca strîmb par a fi nesfîrșite. Așadar, data viitoare cînd ne simțim nevrednici, poate ar fi bine să nu ne afundăm în portofel, ci în fapte bune. Astea sînt mai dificil de realizat, dar măcar ne trec puntea.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top