Ce te legeni, Iașule?
Pastila de după 27 mai 2013 Niciun comentariu la Ce te legeni, Iașule? 11Mi-ar fi plăcut să învăț în Iașul lui Eminescu, să-l pîndesc pe Creangă cum stătea pe cerdac în Bojdeucă, să urc la braț Copoul cu Regina Maria sau să-l văd pe generalul Berthelot dirijînd apărarea unui oraș răpus din interior de febra tifoidă și măcinat din exterior de nemți sau de ruși. Mi-ar plăcea să închid ochii și să văd străzile orașului, cunoscut odată ca Florența României, întinzîndu-și bulevardele pavate și strunindu-și caleștile pe aleele înguste.
Dar nu mai sînt oameni în viață pentru care amintirile acestea să existe și trebuie, cu toții, să încetăm să ni le însușim. E ușor să te refugiezi în trecutul altora și să le furi nostalgiile. E romantic, melancolic, parcă simți cum îți curge sînge junimist prin vene cînd folosești în aceeași propoziție Iași și cenaclu. Te simți un pui de Eminescu și privești, așa, boem, Bojdeuca lui Creangă văzîndu-te scriind acolo, cot la cot cu el, în timp ce Veronica te așteaptă acasă cu mămăliga la răcit.
Nostalgiile de genul acesta sînt cele care rănesc cel mai tare Iașul. Fiindcă orașul nostru n-are nevoie de oameni care să-i plîngă de milă. Care să ude întruna pozele îngălbenite din albumele Bibliotecii, care să le aducă aminte altora, constant, că împing la intrarea în Universitate aceleași porți ca Noica sau care să protesteze lipsa umbrei de pe Ștefan cel Mare făcînd picnicuri pe pavaj, în fața Primăriei.
Iașul nostru are încă un Copou care-și cerne an de an studenții și care pare-a-ntineri odată cu ei în fiecare toamnă. Și încă nu ne-a dărîmat nimeni clădirile. Au căzut victime pînă acum doar teii de pe Ștefan, la mîna celor pe care i-am ales să ne conducă, și, la cîte o furtună, mai cedează un plop fără soț de-al lui Eminescu, din dealul Buciumului. Dar în loc să le plîngem de milă protestînd ca orbii în fața surzilor, să le transmitem iluștrilor noștri edili mesajul că, dacă au de gînd să ciopîrțească Iașul, vor avea de-a face cu noi. Să dovedim că există o societate civilă și să-i bicium cu voturile. Să formăm o masă de oameni care vor să apere Iașul așa cum arată el acum, în realitate, nu în fanteziile noastre. Să-l lăsăm pe Eminescu să se odihnească în pace și să luptăm pentru urbea noastră.
Adaugă un comentariu