Cum să te-ndrăgosteşti de cadre
Pastila de după 7 martie 2016 Niciun comentariu la Cum să te-ndrăgosteşti de cadre 13Primul film pentru copii pe care l-am văzut a fost „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” şi ultimul pe care l-am văzut a fost „Room”. Între filmele astea două sigur stau alte cîteva sute de titluri pe care abia dacă le mai ţin minte, dar pe care pot să mi le-amintesc, la fel cum fac atunci cînd aud titlul unei cărţi sau îi văd coperta, dacă-mi arăţi un cadru sau două. N-am reuşit, în schimb, niciodată să ţin minte numele unui actor. Sau, dac-am făcut-o, sigur a fost unul pe care rareori l-am văzut jucînd şi de care-am tot citit prin revistele online.
Mai departe de „Albă ca Zăpada” şi mai aproape, cît de cît, de „Room”, a stat un film care m-a făcut să-mi dau seama că, de fapt, într-un film oamenii pot să şi tacă. Se poate ca-n el, cineva, la un moment dat, să fi mormăit, nu-i imposibil. Tot ce ţin eu minte, însă, sînt nişte cadre detaliate cu materialele pufoase ale unor pulovere, nişte mişcări perfect delicate, în mersul prin frunze, ale unor pantofi de modă veche, c-un toc nu foarte înalt, nişte clipiri, priviri aruncate-n toate părţile şi, culmea, cred că mai tot ce-au simţit oamenii ăia prin film, fără s-o spună.
Cînd am citit prima dată cum americanii au tradus titlul filmului, cu accente franţuzeşti pînă-n măduva ultimului cadru, am scrîşnit din dinţi şi mi-am dat ochii peste cap, a lehamite. I-au zis Heartbeats, deşi, în Canada, acasă la el, îl botezaseră Les amours imaginaires. După ce l-am văzut, mi-am mai dat o dată ochii peste cap, am înghiţit în sec şi-am cerut scuze pe furiş americanilor. Am simţit pînă şi ultima bătaie a vreunei inimi din film. Fără s-o aud.
Nu cred nici în ziua de azi că povestea, în sine, m-a sedus în vreun fel. Filmul urmărea detaliile fiecărui personaj pînă-n ultima mişcare a încheieturii şi-a ultimului fir de păr uitat pe pardesiul proaspăt periat şi lăsa personajele să se-ndrăgostească de cadrele faine, prin banalitatea lor, de care mă-ndrăgosteam şi eu. Spre deosebire de ele, eu, la finalul filmului, înc-am rămas cu gîndul la pulovere. Sînt sigură şi azi că n-a călcat nimeni mărunţel, cu tocuri micuţe, numai prin imaginaţia mea. A fost pe bune.
Adaugă un comentariu