Doar cuvinte sub soare

Pastila de după Niciun comentariu la Doar cuvinte sub soare 59

Trăim în țara lui Gheorghe și ne mîndrim cu asta. De la prima pînă la ultima su­flare, ne mîndrim. Ne mîndrim cu sîngele de romani, ne mîndrim cu aurul dacic. Ne mîn­­drim chiar și cu cei care nu au fost în­cîn­tați de țara lor. Pentru că oriunde și orice ar fi făcut ei, de la noi au pornit, nu? Da, de la noi au pornit; fugind, alungați de mîndrii fe­ciori ai neamului. Pe unde au ajuns, au strălucit, au răsturnat standardele, au în­demnat lumea să privească cu mai multă atenție și țara lui Gheorghe. Știau că nu se vor întoarce ni­cio­dată. Știau că, pentru ei, „acasă” avea să fie doar o amintire amară pe care se vor chinui, fără sorți de izbîndă, să o îndulcească. Unii și-au luat ini­ma în dinți, au pășit demni în avion și cu aceeași demnitate au acceptat eșa­fodul de la sosire.

Un Gheorghe a fost și Andrei. Nu i-a fost frică să folosească acea artă atît de străină concetățenilor săi: cuvîntul. L-a folosit știind ce efecte va pro­duce. L-a folosit pentru și, în același timp, în ciuda tuturor. Și-a făcut prie­teni printre cărți și a ignorat oamenii. Pentru a suporta contactul cu se­me­nii, era nevoie de o cantitate miraculoasă de cartofi presați și de o putere de voință admirabilă. Dar reușea. De ce? Pentru că el a înțeles. El a în­țe­les că acolo unde nu există Mircea, nu există nici Eliade. A înțeles că a­colo unde se „cultivă” Gheorghe, tot Gheorghe se va ruga pentru ploaie cu grin­dină. A înțeles că, indiferent dacă ești sau nu Gheorghe, lumea nu te va striga „Vasile”. Ah, dacă te întrebai, da, și el s-a mîndrit că este un Gheor­ghe. Ba chiar a transmis și altora, mai timizi, că nu e nicio rușine să re­cu­noască asta. Să recunoască cine sînt și ce au făcut, pe cine au alungat și pe cine au abandonat. Nu e o rușine să renunțe la prostie. De aceea a lă­sat un adevărat epitaf pentru toți bravii cetățeni ai țării lui Gheorghe: „Ni­mic nou sub soare, doar durerea care doare”.

de Lorel ATOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top