Presa care ne apasă
Pastila de după 28 martie 2011 Niciun comentariu la Presa care ne apasă 1Chiar dacă încă nu dețin o bucată de carton cu marginea strălucitoare pe care s-o pună mama pe un raft, după o sticlă, și să plîngă atunci cînd o șterge de praf, îmi place să cred că sînt jurnalist. Că am un cuvînt de spus, că fac o școală și că oamenii își pot pleca urechea la ceea ce am de zis.
De multe ori, însă, recunosc, tot simțămîntul meu de jurnalist mi se duce în călcîie. Sînt momentele cînd alți oameni, care-și spun, la fel ca mine, jurnaliști, ajung atît de departe, încît nici nu se mai văd liniile orizonturilor în care le este permis să se miște. Mai ales că, cei mai mulți dintre consumatorii de presă nu fac mare deosebire între Mircea Badea, Dan Diaconescu sau Andrei Pleșu. Și poate n-ar trebui judecați pentru comoditatea cu care ne îndeasă pe toți în aceeași oală în care înotăm, în direcții diferite, ce-i drept, dar sub care se mai aprinde cîte-un foc din cînd în cînd.
Am auzit și-un termen nou, de prin vestul țării, cu care ne-am procopsit de curînd: „presari”. E un titlu care nu mă onorează și care îmi sună mai mult a ocară, decît a meserie cinstită. Cînd face unul o prostie, degetul vinovăției este îndreptat către toți, îl simt și eu apăsîndu-mi deasupra capului. Atunci mă fac mică-mică de rușine și îmi ard obrajii de ciudă. Mă enervează cei deștepți, care scriu prostii doar ca să se dea originali, ca să fie împotriva curentului. Dar mai mult mă enervează cei proști, care cred că fac un beneficiu cititorului cînd îi arată o moacă zdrobită de tramvai. Dau în cap cu „jos cenzura!” pînă îl sparg. Apoi rîd fericiți că mai ai un subiect tare. Și mai e și cu sînge.
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu