Primul chip al cuvintelor șoptite
Pastila de după 29 mai 2016 Niciun comentariu la Primul chip al cuvintelor șoptite 18Întotdeauna am simțit că în mine sălășluiește o nesfîrșită dragoste de carte, apărută pe nebănuite în copilărie. După ce am încetat să mai fiu „băiatul” tatei și am început să frecventez din ce în ce mai rar terenul de fotbal de lîngă casă, spre dezamăgirea vecinilor mei care asistau neputincioși la pierderea unui atacant dedicat, m-am infestat cu virusul cititului. Nu sînt sigură de unde l-am contactat exact, dar știu că boala pe care mi-a provocat-o s-a acutizat alarmant de repede și, spre nemulțumirea mamei, aveam zile în care refuzam să-mi părăsesc camera înainte de a termina vreun roman de dragoste sau vreo carte cu istorioare despre războaiele afgane.
Au mai existat perioade în care virusului îi luau locul tot felul de bacterii mai mici, dar acestea nu rezistau prea mult așa că bolii i-am permis să recidiveze ani de-a rîndul. Prin clasa a douăsprezecea am început să atribui cărților, oameni. Am început deci să-i prețuiesc pentru cărțile pe care le citeau, astfel că de cele mai multe ori apropierea lor de mine se făcea prin intermediul paginilor și a înțelesurilor date de literele încovoiate din vreun titlu de colecție.
Îmi amintesc că a existat un om pe care l-am judecat, absolvit de vină și mai apoi condamnat doar prin prisma a ceea ce eu intuiam că este. Credeam că știu exact din ce-i făurit și puteam să garantez că e o reflecție a unui personaj de-al lui Tolstoi, asta după ce m-a îndemnat în numeroase rînduri să așez însemnările scriitorului la loc de căpătîi și să nu las o zi să treacă fără să permit luminii să atingă foile gălbui, bătute în fir negru. Romanul s-a dovedit a fi însă o proză scurtă, cînd am simțit că omul nu era nicicum un personaj de poveste, ci o ființă obișnuită.
Am știut atunci că eroii din cărți nu se pot materializa în oameni și nici invers. Cum aveam certitudinea că la un moment dat o să-și dorească să evadeze dintre paginile numerotate le-am construit un loc, pe care l-am decorat cu grijă, fix la intersecția dintre cuget și suflet, și am așteptat cuminte să-i întîlnesc pe toți acolo.
Adaugă un comentariu