Publicitate fără cusur

Pastila de după Niciun comentariu la Publicitate fără cusur 10

„Haine pentru grași și grăsuți” vezi scris deasupra magazinului cu care dai nas în nas, cînd mergi drept înainte dinspre maternitate. Dacă nu­mele, destul de original, nu te-a­jută să pricepi despre ce-ar fi vor­ba în interior și peste ce fel de produ­se ai să dai, afară, sprijinit de ușă, stă în fiecare zi un manechin. E un ma­ne­chin care seamănă cu un bărbat o­bez. Mereu e îmbrăcat cu un tricou lălîu chiar și pentru corpul lui deja uriaș, și cu capul mereu acoperit de-o șapcă, de parcă în orice sezon ai avea nevoie de un cozoroc alb, ga­ta oricînd să te apere. Niciodată, ori de cîte ori am trecut prin fața magazi­nului cu pricina, n-am văzut pe ni­meni intrînd, sau pe cineva foindu-se printre haine.

Să te duci să-ți faci cumpă­ră­tu­ri­le în „Haine pentru grași și gră­suți” echivalează, în mintea mea, cu un stadiu avansat al pregătirii psiho­logice. Împăcat deja cu kilogra­me­le în plus pe care le-ai avea, pre­gă­tit să-ți dai banii pe niște lucruri care-or să rămînă la tine în dulap pentru multă vreme, trecerea încre­ză­toa­re pe lîngă manechin și slalomul printre umerașe devin un act de în­credere în sine aproape demn de res­­pect. Imaginea vînzătorului sau vîn­zătoarei, care probabil te înca­drea­ză din prima în categoria „gras” sau „grăsuț”, de cum ai călcat pragul și probabil poziționarea articolelor vestimentare au și ele gradele lor de importanță și testează, separat, cî­te o limită a răbdării și acceptării pe care n-ai fi bănuit că o ai, dar de ca­re, la urma urmei, ai putea să fii mîn­dru.

Odată ce-ai izbutit să-ți faci cum­părăturile de-acolo, mă gîndesc doar la cum ar trebui apoi să mergi pe stra­dă cu sacoșa în mînă, cu por­tofelul în buzunar și să cauți, ne­dumerit, trecînd pe lîngă cîteva su­­­permarketuri sau magazine ali­men­­tare, unul care să se numească „Mîn­­care pentru oameni înfo­me­tați” sau vreo librărie, deasupra căreia să scri­­e „Cărți pentru oameni care vor să citească” – ca nu cumva să-ți mai pierzi vreodată timpul, în cău­ta­rea vreunui lucru nepredestinat.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top